Testament

Een testament opstellen geeft u rust en zekerheid: u weet dat u uw nalatenschap goed hebt geregeld. Misschien heeft u al een testament. Maar is uw testament door wetswijzingen nog up-to-date? Wist u dat u verschillende mogelijkheden kunt laten opnemen die u en uw erfgenamen grote fiscale voordelen bieden?

Er is een aantal ‘gereedschappen’ die ervoor zorgt dat uw erfgenamen besparen op erfbelasting. Vooral het opnemen van kleinkinderen in uw testament is sinds 2010 door een wetswijziging vaak fiscaal gunstig. Doet uw partner hetzelfde, dan is de besparing op erfbelasting verdubbeld. Ook schenken kan aantrekkelijk zijn, vanwege de vrijstelling voor de schenkbelasting. Dit zijn slechts twee voorbeelden.
 

Erfrechtplanning adviseert u graag met uw testament opstellen, zodat u waar mogelijk kosten kunt besparen én uw nalatenschap goed hebt geregeld. Testamenten worden opgeslagen in het Centraal Testamentregister. Heeft u geen testament, dan is het wettelijk erfrecht van kracht. Lees hieronder meer informatie over testamenten. Heeft u meer vragen? Neem contact op met Erfrechtplanning of maak direct een adviesafspraak bij u thuis. Kosteloos en vrijblijvend.

Waarom een testament opstellen?

Erfrecht gaat gepaard met veel emoties. Heeft u niks geregeld rondom uw nalatenschap, dan kan dat vervelende situaties opleveren. Met het opstellen van een testament bepaalt u zelf wat er met uw nalatenschap gebeurt. Zo kunt u bijvoorbeeld vastleggen dat u geld wil nalaten aan een goed doel of wie uw minderjarige kinderen opvoedt.   Wilt u meer weten? Bezoek een van de lezingen van Erfrechtplanning of maak direct een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs

Welke testamenten zijn er?

Er zijn verschillende testamenten: langstlevende testament, testament met vruchtgebruik, testament met tweetrapsmaking, testament voor alleenstaanden, testament voor kinderloze stellen. Daarnaast is er ook een levenstestament , waarin u regelt hoe u uw zaken geregeld wilt hebben als u dat zelf niet meer kunt. De adviseurs van Erfrechtplanning adviseren u op maat over welk type testament het beste past bij uw situatie.

Wat kost een testament?

De kosten van een testament hangen af van uw wensen en de notaris die u kiest. Belangrijk is dat u kiest voor een testament van hoge kwaliteit. De adviseurs van Erfrechtplanning bieden op basis van hun jarenlange ervaring in de branche en door het uitgebreide netwerk notarissen altijd kwalitatief goede testamenten tegen een scherpe prijs. De eerste afspraak met een adviseur van Erfrechtplanning kost u niks en verplicht u tot niks.

Wie kan een testament laten opstellen?

Iedereen vanaf 16 jaar kan een testament laten opstellen. U moet wel handelingsbekwaam zijn, het testament mag niet zijn opgesteld onder dwang en mag niet tot stand zijn gekomen vanuit dwaling of bedrog.

Hoe kan ik mij voorbereiden?

Voordat u in gesprek gaat met een notaris, is het goed na te denken over vragen als:

  • Wil ik al mijn kinderen evenredig laten erven?
  • Wil ik geld nalaten aan een goed doel?
  • Wil ik bepaalde stukken uit mijn inboedel nalaten aan specifieke personen?
  • Wil ik de partners van mijn kinderen uitsluiten?
  • Wie wil ik als executeur benoemen?

De adviseurs van Erfrechtplanning komen vrijblijvend bij u thuis om u te helpen met het stellen en beantwoorden van de juiste vragen

Hoe zit het met erfbelasting?

Als iemand erft, dan betaalt die persoon erfbelasting. Hoeveel dat is, rekent de adviseur van Erfrechtplanning graag met u door.   Met een afvullegaat kunt u regelen dat de langstlevende geen belasting betaalt over de erfdelen van de kinderen. Onze adviseurs vertellen u hier graag meer over.

Kan ik de partners van mijn kinderen uitsluiten?

Als uw kinderen in gemeenschap van goederen zijn geregistreerd of getrouwd, dan laat u automatisch de helft van uw nalatenschap na aan deze partner. Als uw kind en partner uit elkaar gaan, dan kan dit vervelend zijn. Om dit te voorkomen, kunt u kiezen een uitsluitingsclausule op te nemen in uw testament.   De adviseurs van Erfrechtplanning kunnen u precies vertellen hoe dit werkt.

Kan ik mijn kleinkinderen laten erven?

U kunt via een kleinkindlegaat ook uw kleinkinderen laten erven. Zijn uw kleinkinderen minderjarig? Dankzij het legaat kunnen uw kinderen het geld voor uw kleinkinderen beheren. Bijkomend voordeel van uw kleinkinderen laten erven is dat u hierdoor bespaart op erfbelasting.

op papier schenken

Op papier schenken

5 januari 2024

Om erfbelasting te besparen schenken ouders vaak jaarlijks op papier aan hun kinderen. De gift is bijna altijd gelijk aan het voor dat kalenderjaar van schenkbelasting vrijgestelde bedrag. Onderlinge afspraken worden vastgelegd door de notaris om ervoor te zorgen dat er geen conflict ontstaat met de Belastinginspecteur.

Valt er nog iets te jubelen

Valt er nog iets te Jubelen?

21 december 2023

Traditiegetrouw krijgen notarissen in december veel vragen over schenkingen. (Groot)ouders willen weten hoe ze hun (klein)kinderen belastingvrij geld kunnen geven. Ook ooms en tantes willen in sommige gevallen hun neven of nichten sponsoren.

Stokje voor eigen bijdrage

Ik hoorde op een lezing van Erfrechtplanning dat mijn eigen bijdrage in de kosten van de zorg kan oplopen tot €2.400 netto per maand. Ik heb daarop direct een afspraak gemaakt met de adviseur. Op basis van dit gesprek hebben we mooi een stokje gestoken voor deze hoge eigen zorgbijdrage.

Onbekend met afvullegaat

Mijn man is vorig jaar overleden. Hij had een testament en we dachten dat alles goed was geregeld. Helaas bleek zijn testament verouderd en moest ik bijna €10.000,- erfbelasting betalen voor de vordering die onze kinderen op mij kregen. Ik had dat kunnen voorkomen met een afvullegaat. Zonde dat wij ons nooit eerder hebben laten adviseren. Dat had een hoop geld en een hoop kopzorgen gescheeld.

Copyright © Erfrechtplanning  |  Website: Pencilblocks  |  Webdesign: Pencilpoint - creatief in vorm & inhoud