Onterven: wat betekent dat voor de erfenis?

Gepubliceerd: 15-04-2019

De belangrijkste reden om een kind te laten onterven, is vaak ruzie. Meestal gaat het om ruzie tussen de ouder en de aangetrouwde partner van het kind of tussen het kind en de nieuwe partner van de langstlevende ouder.

Ouders hoeven een onterving niet bekend te maken. Het kan dus zijn dat een nabestaande er pas achter komt dat er sprake is van onterving als hij of zij het testament gaat opvragen. Het kind krijgt dan alleen het deel te zien waarin staat dat hij of zij is onterfd. Verder mag het testament niet worden ingezien. Maar betekent onterven ook automatisch dat je helemaal niks erft?

Legitieme portie

Ieder kind heeft altijd recht op een legitieme portie van een erfenis. Ook als het kind is onterfd. De legitieme portie is een geldbedrag dat gelijkstaat aan de helft van het wettelijke erfdeel van een kind. Kinderen hebben vijf jaar de tijd de legitieme portie op te eisen. Als er verder in het testament staat dat een kind niets krijgt, dan krijgt die persoon verder ook echt niks. Als onterfde heeft u ook geen inspraak in wat er gebeurt met de rest van de nalatenschap.

Jezelf onterven

Naast worden onterfd, kan een kind er ook voor kiezen zichzelf te laten onterven. Naast emotionele redenen, kan het zijn dat het kind niet verantwoordelijk wil zijn voor eventuele schulden. Het kind verwerpt of weigert dan de erfenis. Een verwerping is te regelen via een verklaring bij de rechtbank. Dit is niet meer terug te draaien.

Let wel: uw eventuele kinderen erven in uw plaats nadat u de erfenis heeft verworpen. Is dat niet de wens, dan moet ook voor uw kinderen een verwerping worden geregeld.

Uw contactpersoon

Mike Huisen

Backoffice manager

Recente berichten

Kinderen onterven belangrijkste punten

Kinderen onterven: belangrijkste punten

18 maart 2025

Kinderen onterven is een onderwerp dat vaak veel vragen oproept bij ouders. Het raakt niet alleen aan juridische en financieĢˆle kwesties, maar heeft ook emotionele en ethische implicaties. Veel mensen vragen zich af wat het precies betekent, of het wettelijk mogelijk is en welke rechten het kind in zo’n situatie behoudt. Daarom beantwoorden wij in deze blog de meest voorkomende vragen over kinderen onterven in Nederland.

Erfrechtplanning executeur

Executeur nodig? Stichting SEBE staat voor u klaar

16 januari 2025

Wanneer een dierbare komt te overlijden, blijft u niet alleen achter met verdriet, maar vaak ook met een complex proces: de afhandeling van de nalatenschap. Het regelen van de erfenis kan zowel emotioneel als praktisch overweldigend zijn. Stichting SEBE kan u hier bij helpen. Onze experts verzorgen de volledige afhandeling van nalatenschappen in heel Nederland.

Nalaten aan een goed doel: een bewuste keuze

14 januari 2025

Het is een bijzondere gedachte: ook na uw overlijden een verschil maken in de wereld. Voor veel mensen is nalaten aan een goed doel een manier om idealen voort te zetten en blijvende impact te hebben. Toch kan het regelen van een nalatenschap complex lijken, vanwege juridische en fiscale aspecten die erbij komen kijken.

Copyright © Erfrechtplanning  |  Website: Pencilblocks  |  Webdesign: Pencilpoint - creatief in vorm & inhoud