Hoe zit het met uw digitale erfenis?

18-01-2022

Ongeacht of u veel of weinig online bent, hoeveel u regelt via internet, een deel van uw leven speelt zich digitaal af. We maken immers allemaal gebruik van e-mail en social media en ook slaan we steeds meer data op in de cloud.

Accounts zijn niet overdraagbaar

Voor alle zaken die u online regelt, gebruikt u met wachtwoorden beveiligde accounts. Handig en veilig. Maar wat als u komt te overlijden? Dan is het voor uw nabestaanden bijna onmogelijk om toegang te krijgen tot uw accounts; ze zijn niet overdraagbaar.

Wat dit in de praktijk betekent, zal per persoon verschillen, maar vaststaat dat ook uw online erfenis voor uw nabestaanden zowel praktisch als emotioneel buitengewoon belangrijk is.

Financiële consequenties

 Zo is het voor de afwikkeling van een testament van groot belang dat alle informatie over bezittingen, tegoeden, financiële data enzovoort compleet en actueel is. Het ontbreken ervan kan ook grote financiële consequenties hebben. Denk aan zaken als Pay Pal tegoeden, een cryptoportefeuille, geldteruggave door internetbedrijven enzovoort. Of stel dat de erfenis wordt aanvaard en achteraf blijkt dat er schulden zijn die onopgemerkt blijven omdat alle data online staan.

En dan hebben we het nog niet eens over de emotionele waarde van digitale bestanden; de foto’s, de herinneringen en alle andere data die voor nabestaanden waardevol of zelfs van cruciaal belang zijn. 

U kunt het eenvoudig zelf regelen

De enige manier om dit aspect van uw nalatenschap goed te regelen, is het zelf doen. Er is op dit gebied namelijk ook geen wetgeving. En de kosten voor hulp bij het ontsleutelen van online data lopen al snel in de honderden tot duizenden euro’s.

Zelf uw online nalatenschap goed regelen, kan op verschillende manieren:

  • praat erover met iemand die u vertrouwt en zorg dat diegene toegang heeft tot al uw accounts;
  • sla al uw toegangscodes op in een digitale kluis en geef uw vertrouwenspersoon de code daarvan;
  • regel ook dit in uw testament.

Daarmee bespaart u uw nabestaanden veel praktische en emotionele kopzorgen.  

Wilt u hierover doorpraten? Neem contact op 

Recente berichten

Bent u ondernemer? Vergeet niet uw levenstestament op te stellen

20-04-2022

Bent u zelfstandig ondernemer met of zonder personeel? Dan weet u dat ondernemen veel elementen omvat. Naast het ondernemen op zich, heeft u te maken met het regelen van verzekeringen en belastingen. Naast het op orde hebben van deze zaken, is het ook belangrijk een levenstestament op te stellen. In dit blog vertellen we graag waarom.

Vacature planner

25-03-2022

Erfrechtplanning is een jong, dynamisch bedrijf dat zorgt dat mensen in Nederland invulling geven aan hun (levens)testament. Per week organiseren wij 3 à 4 informatieve lezingen over testamenten door het hele land. Onze financieel adviseurs bespreken met geïnteresseerden kosteloos en vrijblijvend de mogelijkheden en wij zijn een waardevolle schakel tussen de klant en de notaris.

Profiteer van fiscaal voordeel door te schenken

15-02-2022

Door te schenken verlaagt u uw erfenis en zorgt u ervoor dat uw nabestaanden minder erfbelasting hoeven te betalen. Bent u vermogend? Dan kan schenken ervoor zorgen dat u minder belasting betaalt over uw spaargeld. Er gelden regels aan schenken en de ontvanger van de schenking betaalt mogelijk schenkbelasting. U leest dit in ons blog.

Copyright © Erfrechtplanning  |  Website: Pencilblocks  |  Webdesign: Pencilpoint - creatief in vorm & inhoud