Hoe zit het met uw digitale erfenis?

18-01-2022

Ongeacht of u veel of weinig online bent, hoeveel u regelt via internet, een deel van uw leven speelt zich digitaal af. We maken immers allemaal gebruik van e-mail en social media en ook slaan we steeds meer data op in de cloud.

Accounts zijn niet overdraagbaar

Voor alle zaken die u online regelt, gebruikt u met wachtwoorden beveiligde accounts. Handig en veilig. Maar wat als u komt te overlijden? Dan is het voor uw nabestaanden bijna onmogelijk om toegang te krijgen tot uw accounts; ze zijn niet overdraagbaar.

Wat dit in de praktijk betekent, zal per persoon verschillen, maar vaststaat dat ook uw online erfenis voor uw nabestaanden zowel praktisch als emotioneel buitengewoon belangrijk is.

Financiële consequenties

 Zo is het voor de afwikkeling van een testament van groot belang dat alle informatie over bezittingen, tegoeden, financiële data enzovoort compleet en actueel is. Het ontbreken ervan kan ook grote financiële consequenties hebben. Denk aan zaken als Pay Pal tegoeden, een cryptoportefeuille, geldteruggave door internetbedrijven enzovoort. Of stel dat de erfenis wordt aanvaard en achteraf blijkt dat er schulden zijn die onopgemerkt blijven omdat alle data online staan.

En dan hebben we het nog niet eens over de emotionele waarde van digitale bestanden; de foto’s, de herinneringen en alle andere data die voor nabestaanden waardevol of zelfs van cruciaal belang zijn. 

U kunt het eenvoudig zelf regelen

De enige manier om dit aspect van uw nalatenschap goed te regelen, is het zelf doen. Er is op dit gebied namelijk ook geen wetgeving. En de kosten voor hulp bij het ontsleutelen van online data lopen al snel in de honderden tot duizenden euro’s.

Zelf uw online nalatenschap goed regelen, kan op verschillende manieren:

  • praat erover met iemand die u vertrouwt en zorg dat diegene toegang heeft tot al uw accounts;
  • sla al uw toegangscodes op in een digitale kluis en geef uw vertrouwenspersoon de code daarvan;
  • regel ook dit in uw testament.

Daarmee bespaart u uw nabestaanden veel praktische en emotionele kopzorgen.  

Wilt u hierover doorpraten? Neem contact op 

Recente berichten

op papier schenken

Op papier schenken

5 januari 2024

Om erfbelasting te besparen schenken ouders vaak jaarlijks op papier aan hun kinderen. De gift is bijna altijd gelijk aan het voor dat kalenderjaar van schenkbelasting vrijgestelde bedrag. Onderlinge afspraken worden vastgelegd door de notaris om ervoor te zorgen dat er geen conflict ontstaat met de Belastinginspecteur.

Valt er nog iets te jubelen

Valt er nog iets te Jubelen?

21 december 2023

Traditiegetrouw krijgen notarissen in december veel vragen over schenkingen. (Groot)ouders willen weten hoe ze hun (klein)kinderen belastingvrij geld kunnen geven. Ook ooms en tantes willen in sommige gevallen hun neven of nichten sponsoren.

Copyright © Erfrechtplanning  |  Website: Pencilblocks  |  Webdesign: Pencilpoint - creatief in vorm & inhoud