Erfenis aanvaarden of verwerpen?

4 augustus 2022

Als u een erfenis aanvaardt, bent u daarmee verantwoordelijk voor de volledige (financiële) nalatenschap van de overledene. Zijn er schulden, dan erft u die ook. Daarom is het belangrijk dat u weet wat u erft, voordat u besluit de erfenis te aanvaarden. En dat noch u, noch andere (mogelijke) erfgenamen alvast iets waardevols meeneemt uit het huis van de overledene.

Als u of een van de andere erfgenamen voortijdig ‘iets onttrekt aan de erfenis’ kan dit worden gezien als het zuiver aanvaarden van de erfenis. Daarmee loopt u een groot risico, tenzij u zeker weet dat er sprake is van meer vermogen dan schulden. Zorg daarom dat u als erfgenaam allereerst een volledig overzicht hebt van de financiële situatie van de overledene.

Verwerpen 

Als de schuldensituatie u doet vermoeden dat er weinig meer te erven is dan schulden, dan kunt u de erfenis verwerpen. Daarmee doet u afstand van al uw rechten en bent u gevrijwaard van alle plichten. Dit lijkt een eenvoudig besluit, maar vooral vanwege het eerste – u hebt in principe nergens meer recht op – is het toch raadzaam om goed na te denken over de volle breedte van de betekenis. 

Zuiver aanvaarden

Als uit het totale plaatje van schulden en bezittingen blijkt dat de balans zonder twijfel positief uitpakt, dan kunt u de erfenis zuiver aanvaarden. U krijgt dan alle rechten, maar ook alle verplichtingen. U moet de schulden van de overledene betalen en ook zorgen dat al diens financiële en overige verplichtingen worden nagekomen en beëindigd.

Beneficiair aanvaarden

Naast verwerpen en zuiver aanvaarden is er nog een derde mogelijkheid: beneficiair aanvaarden. U krijgt dan wel alle rechten, maar niet alle – wel heel veel! – pIichten. Deze optie komt erop neer dat u alle verplichtingen van de overledene op zich neemt. Dit betekent vaak veel werk, bijvoorbeeld omdat alle schuldeisers moeten worden opgeroepen om zich te melden, maar het vrijwaart u van betaling van schulden uit uw eigen vermogen. Als er na het betalen van alle schulden geld overblijft, wordt dat vermogen verdeeld over alle erfgenamen (eventueel onder aftrek van een executeursvergoeding).

Recente berichten

Nalaten aan een goed doel: een bewuste keuze

14 januari 2025

Het is een bijzondere gedachte: ook na uw overlijden een verschil maken in de wereld. Voor veel mensen is nalaten aan een goed doel een manier om idealen voort te zetten en blijvende impact te hebben. Toch kan het regelen van een nalatenschap complex lijken, vanwege juridische en fiscale aspecten die erbij komen kijken.

De cijfers voor de schenk- en erfbelasting 2025

13 januari 2025

De vrijstellingen en tarieven voor schenk- en erfbelasting worden jaarlijks veranderd. Er wordt dan een nieuw tarief bepaald op basis van een inflatiecorrectie. De hoogte van de belasting die u/uw nabestaande betaalt, is uiteindelijk afhankelijk van het te erven bedrag en de relatie tot de overledene.

Copyright © Erfrechtplanning  |  Website: Pencilblocks  |  Webdesign: Pencilpoint - creatief in vorm & inhoud