Op erfbelasting besparen met een afvullegaat

“Mijn man is vorig jaar overleden. Hij had een testament en we gingen er vanuit dat dit voldoende was en hiermee alles in orde zou zijn. Nu blijkt achteraf dat het testament verouderd was. Ondanks dat mij als langstlevende alles werd nagelaten, werd ik wel geconfronteerd met bijna € 10.000,- aan te betalen erfbelasting voor de vordering die onze kinderen op mij kregen. Nu blijkt dat ik dit met een afvullegaat had kunnen voorkomen. Hadden wij ons daar destijds maar beter in verdiept en advies ingewonnen. Dat had me een hoop geld en kopzorgen gescheeld.”

Hoeveel kunt u besparen? Laat de rekenhulp het werk doen.

Gebruik de rekenhulp

Wettelijk erfrecht: wat als u geen testament heeft opgesteld?

Heeft u geen testament opgesteld, dan is het wettelijk erfrecht van kracht. De wet bepaalt wie uw erfenis krijgt. Kort gezegd werkt het als volgt: als u getrouwd bent en kinderen heeft, erven uw partner en kinderen alles. Bent u getrouwd maar heeft u geen kinderen? Dan erft uw partner wat u heeft. Als u samenwoont en kinderen heeft, zijn uw kinderen uw erfgenamen. Woont u samen en heeft u geen kinderen? Dan krijgt uw familie uw inboedel, geld en onroerend goed.

Wilt u de erfenis anders verdelen, geld nalaten aan een goed doel – zoals de plaatselijke sportvereniging of uw kerk – of heeft u bijvoorbeeld kinderen jonger dan 18 jaar en legt u graag vast wie hen opvoedt? Dan is een testament een goed idee. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van wanneer het verstandig is om een testament op te laten stellen.

Pas na uw overlijden wordt het testament van kracht. U kunt zelf nadenken over het opstellen van uw testament en u laten bijstaan door een onafhankelijke adviseur van Erfrechtplanning. Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak voor een informatiegesprek.

Een testament opstellen: wanneer moet dit?

Met een testament bepaalt u zelf wat er met uw nalatenschap gebeurt. Daarbij voorkomt het verwarring en eventuele problemen voor nabestaanden. Uw testament wordt altijd ingeschreven in het CTR, het Centraal Testamentenregister. Hier kan men – na uw overlijden – gratis navragen of u een testament had.

Stel, u wilt afwijken van het wettelijk erfrecht. Bijvoorbeeld omdat u aan iemand anders wilt nalaten dan uw kinderen, zoals een niet-geregistreerde partner. Dat is mogelijk, maar daar komt wel meer bij kijken. Familieleden (behalve uw kinderen), niet-familieleden en niet-geregistreerde partners kunnen namelijk alleen erven als ze opgenomen zijn in uw testament. Voor het nalaten van zaken zoals sieraden, inboedel en kleding heeft u aan een codicil genoeg. Gaat het om geld of onroerend goed? Dan is een testament noodzakelijk.

Pas na uw overlijden wordt het testament van kracht. U kunt zelf nadenken over het opstellen van uw testament of u laten bijstaan door een onafhankelijke adviseur van Erfrechtplanning. Zelf de touwtjes in handen houden tot het eind? Ook als u handelingsonbekwaam bent? Overweeg een levenstestament.

Wie kan een testament laten opstellen?

In principe kan iedereen een testament op laten stellen, mits aan de volgende voorwaarden is voldaan. Alleen dan is het testament rechtsgeldig.

 • Degene die het testament opstelt moet handelingsbekwaam zijn.
 • Het testament mag niet opgesteld zijn onder invloed van dwaling, dwang of bedrog.
 • U moet minimaal 16 jaar oud zijn.

Welk testament past bij uw wensen?

Er bestaan tal van verschillende soorten testamenten, waaronder een:

 • Levenstestament
 • Langstlevende testament
 • Testament met vruchtgebruik
 • Testament met tweetrapsmaking
 • Testament voor alleenstaanden
 • Testament voor kinderloze stellen

Komt u er zelf niet uit welke testamentvorm het beste aansluit bij uw wensen? Vraag Erfrechtplanning om advies. Bel 085 - 303 76 87.

Erfrecht kindsdeel – hoe zit het precies met die erfenis?   

Het kindsdeel speelt een grote rol in het erfrecht, maar wat is dat kindsdeel precies? Stel een ouder komt te overlijden, dan wordt de erfenis gedeeld door het aantal erfgenamen. Als er 3 kinderen en een langstlevende ouder overblijven, krijgen zij allen een kwart. De kinderen krijgen hun deel in de meeste gevallen pas nadat ook de partner van de ouder komt te overlijden. Kinderen hebben een speciale rol, maar sinds de wettelijke verdeling zijn gehuwde partners beter beschermd. Meer weten? Neem contact op.

Voordat u bij de notaris aanschuift

Heeft u goed nagedacht over uw testament voordat u bij de notaris aan tafel plaatsneemt? Denk bijvoorbeeld na over zaken als:

 • Wil ik dat al mijn kinderen gelijkwaardig erven?
 • Neem ik mijn uitvaart op in mijn testament?
 • Hoe zorg ik ervoor dat mijn spaargeld bij mijn erfgenamen terechtkomt en niet opgaat aan de eigen bijdrage zorg?
 • Kan ik op erfbelasting besparen?
 • Zijn er stukken uit mijn inboedel die ik na wil laten aan specifieke personen?
 • Wil ik een executeur benoemen en wie gaat dit zijn?

Wat kost een testament?

Iedere notaris mag zijn eigen prijzen bepalen. Dit betekent dat de prijs afhankelijk is van uw wensen en de notaris die u kiest. Als u zich online oriënteert, zullen de prijzen die u tegenkomt voornamelijk standaardtarieven zijn. Wilt u een uitgebreider testament? Dan betaalt u meer.

Beknibbel niet op de prijs van een testament. Het gaat immers om de kwaliteit. Maar hoe weet u of de kwaliteit van een testament goed is? Laat u adviseren door Erfrechtplanning. Dankzij onze jarenlange ervaring in de branche en ons uitgebreide netwerk bent u via ons altijd zeker van een kwalitatief goed testament.

100% zekerheid over uw testament

Zorg ervoor dat u, voordat u bij de notaris aan tafel plaatsneemt, goed bent geïnformeerd over de mogelijkheden. Wilt u er zeker van zijn dat al uw wensen op de juiste manier worden vastgelegd? Laat u adviseren door een specialist van Erfrechtplanning. Wij kijken met u mee en geven u persoonlijk advies. Neem contact op voor een afspraak.

Erfbelasting: wanneer en hoeveel?

Erfbelasting is onlosmakelijk verbonden met een erfenis. U erft, dus u betaalt erfbelasting. Hoeveel? Dat berekent u heel gemakkelijk zelf met de Erfrechtplanning rekenhulp. Met een afvullegaat kunt u zelfs regelen dat de langstlevende geen belasting betaalt over de erfdelen van de kinderen. Hoe dat precies werkt vertellen we u graag in een persoonlijk gesprek.

Heeft u een vraag voor een erfrechtspecialist? Neem contact op.

Uitsluitingsclausule

Let op: als u aan uw kinderen nalaat die in gemeenschap van goederen geregistreerd of getrouwd zijn, dan laat u standaard ook de helft na aan zijn of haar partner. Vooral als zij uit elkaar gaan kan dit vervelend zijn. Om dit te voorkomen kunt u ervoor kiezen om een uitsluitingsclausule in uw testament op te laten nemen. Bijvoorbeeld als u niet wilt dat de koude kant deelt in uw erfenis.

Kleinkindlegaat: uw kleinkinderen laten erven en besparen op erfbelasting

Het is niet alleen een fijne gedachte dat u uw kleinkinderen niet met lege handen achterlaat. Door uw kleinkinderen mee te laten delen in de erfenis bespaart u ook op erfbelasting. Zoals u misschien weet, erven uw kinderen naast uw partner als eerste. Wilt u dat uw kleinkinderen ook direct een deel van uw nalatenschap krijgen, dan laat u een kleinkindlegaat opnemen in uw testament. Dit zorgt ervoor dat een deel van de erfenis direct naar uw kleinkinderen gaat. Mooi bijkomend voordeel is dat uw kinderen minder erfbelasting betalen. U hoeft zich geen zorgen te maken dat uw kleinkinderen (nog) niet op de juiste manier om kunnen gaan met dit geld. Dankzij het legaat kunnen uw kinderen het geld voor uw kleinkinderen beheren en dus ook bepalen wanneer zij hierover beschikken. Wist u dat u uw kleinkind ieder jaar € 2.129,- belastingvrij mag schenken? Dit is ook zeker het overwegen waard.