Op erfbelasting besparen met een afvullegaat

“Mijn man is vorig jaar overleden. Hij had een testament en we gingen er vanuit dat dit voldoende was en hiermee alles in orde zou zijn. Nu blijkt achteraf dat het testament verouderd was. Ondanks dat mij als langstlevende alles werd nagelaten, werd ik wel geconfronteerd met bijna € 10.000,- aan te betalen erfbelasting voor de vordering die onze kinderen op mij kregen. Nu blijkt dat ik dit met een afvullegaat had kunnen voorkomen. Hadden wij ons daar destijds maar beter in verdiept en advies ingewonnen. Dat had me een hoop geld en kopzorgen gescheeld.”

Hoeveel kunt u besparen? Laat de rekenhulp het werk doen.

Gebruik de rekenhulp

Schenking en belasting

Wanneer u komt te overlijden, gaan uw vermogen en bezittingen naar uw erfgenamen. Maar wat als u liever met een warme hand schenkt? U kunt namelijk ook een deel van uw vermogen schenken terwijl u leeft. Zo weet u zeker dat u uw dierbaren verzorgd achterlaat. Dat is niet de enige reden waarom schenken voor uw overlijden een goed idee is. Het is financieel ook voordelig.

Hoe zit dit precies? Wist u bijvoorbeeld, dat als u een partner heeft, u niet kunt schenken zonder zijn of haar toestemming? Hoeveel mag u (belastingvrij) schenken en aan wie? En welke manier van schenken sluit het beste aan bij uw persoonlijke situatie? Erfrechtplanning informeert en adviseert u graag.

Hoeveel mag u belastingvrij schenken?

Net zoals bij een erfenis, moet de ontvanger bij een schenking belasting betalen. Over de erfenis betalen uw erfgenamen erfbelasting, bij een schenking krijgen zij te maken met de belastingregels omtrent schenking.

In 2017 mag u € 2.129,- belastingvrij schenken aan meerdere personen. Dit bedrag geldt voor iedereen, behalve uw kinderen. Daar mag u meer belastingvrij aan schenken, namelijk € 5.320,-. Schenkt u een hoger bedrag? Dan moeten zij hier belasting over betalen. Ook bestaat er een aantal vrijstellingen waar u maar 1 keer in uw leven gebruik van kunt maken. Zo mogen kinderen eenmalig € 25.526,- van de ouders ontvangen en mogen zij dit bedrag verhogen indien ze dit geld gebruiken voor de financiering van een woning of studie. Als u schenkt aan een onderneming gelden er weer andere regels.

Wilt u ook slim schenken? Vertrouw op de expertise van Erfrechtplanning. Maak vandaag nog een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

Aan wie mag u schenken?

Het is fijn om te weten dat u aan iedereen mag schenken die wat u betreft een deel van uw vermogen verdient. Uw kinderen, familie, goede vrienden, de buren of een goed doel zoals de sportclub in het dorp.

Voorbeeld: slim schenken

Stel u bent gehuwd, jullie hebben 3 kinderen, een woning van € 250.000,- en € 50.000,- op de spaarrekening staan, en u kunt voor ieder kind nog de eenmalige verhoogde vrijstelling belastingvrij schenken toepassen. Als u ieder kind dan € 25.000,- op papier schenkt, is het feitelijk nooit van uw rekening geweest. Bij overlijden van de langstlevende ouder wordt bij ieder kind € 25.000,- onttrokken uit de nalatenschap, maar dan moet u wel jaarlijks 6% rente aan ieder kind betalen. U bespaart dan minimaal bij ieder kind 10% erfbelasting over € 25.000,-.

Heeft u vragen? Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak. Bel 085 - 303 76 87 of stuur een e-mail naar info@erfrechtplanning.nl.

Uitsluitingsclausule

Let op: als u aan uw kind schenkt en hij of zij in gemeenschap van goederen geregistreerd of getrouwd is, dan schenkt u standaard de helft aan zijn of haar partner. Vooral als zij uit elkaar gaan kan dit vervelend zijn. Om dit te voorkomen, kunt u ervoor kiezen om een uitsluitingsclausule in uw testament op te laten nemen. Bijvoorbeeld als u niet wilt dat de koude kant deelt in uw erfenis.

Schenken op papier

Er bestaan verschillende manieren van schenken. Zo kunt u uw kleinkinderen een envelop toestoppen (handgift), de en/of-rekening die u met uw kind deelt spekken of schenken op papier. Die laatste optie gaan we iets dieper op in. U kiest voor een schenking op papier als u wel bezit heeft, maar hier niet aan wilt of kunt komen. Bijvoorbeeld omdat u uw vermogen in uw woning heeft gestopt of omdat uw geld in beleggingen zit. In principe komt het geld pas vrij wanneer u komt te overlijden. Een schenking op papier brengt een aantal fiscale voordelen met zich mee, maar dan moet de schenking wel bij de notaris worden vastgelegd. Houd er rekening mee dat er rente over de schuld moet worden betaald.

Laat Erfrechtplanning een schenkingsplan opstellen

Wij adviseren u om altijd een degelijk schenkingsplan te (laten) maken. Een schenkingsplan beperkt namelijk de schenkbelasting, maar het opstellen van zo’n meerjarenplan is niet 1,2,3 gepiept. Erfrechtplanning helpt u hier graag bij. Maak een afspraak met een van onze adviseurs om samen te bepalen hoe u op een slimme wijze schenkt.