Wat gebeurt er met uw socialmedia-accounts als u overlijdt?

Gepubliceerd: 26-04-2019

Bijna iedereen deelt tegenwoordig weleens foto’s, video’s of berichten op social media. Maar wat gebeurt er met de pagina’s als u overlijdt? Wilt u uw profiel laten verwijderen of een gedenkpagina instellen? Ook als u niets vastlegt, hebben uw nabestaanden verschillende mogelijkheden.

Wanneer u overlijdt, blijven uw socialmedia-accounts bestaan. Voor de nabestaanden kan online herinneringen delen fijn zijn in het rouwproces. Maar de beelden en teksten op social media kunnen ook confronterend zijn. Steeds meer mensen denken goed na over hun digitale nalatenschap. Ze noteren wat zij willen dat er met hun digitale erfenis gebeurt na hun overlijden.

Vastleggen wat er moet gebeuren met uw social media

Leg in uw testament vast op welke socialmedia-kanalen u actief bent. En wat er met die pagina’s moet gebeuren als u overlijdt. De inloggegevens kunt u veilig laten opslaan in een digitale kluis bij de notaris of uitvaartverzekeraar. De wachtwoorden worden dan na uw overlijden vrijgegeven aan de nabestaanden. Voor sommige socialmedia-kanalen kunt u al vóór uw overlijden een gemachtigd contactpersoon instellen. Op Facebook bijvoorbeeld.

Opmerkelijk is dat het volgens sommige socialmedia-platforms officieel verboden is om in te loggen op accounts van overleden gebruikers. Willen uw erfgenamen inloggen met uw gegevens – zoals beschreven in uw testament – dan moeten zij dus de regels overtreden.

Niks geregeld, wel social media aanpassen?

Zijn er geen inloggegevens achtergelaten en is er geen contactpersoon gemachtigd? Uw nabestaanden kunnen dan alsnog verschillende wijzigingsverzoeken indienen bij de socialmedia-kanalen. Meestal moeten zij dan bewijzen dat ze een naast familielid van u zijn. Bijvoorbeeld met een geboortebewijs of overlijdensakte. De aanpassingen kunnen trouwens een tijd duren, omdat de social media veelal enorme internationale bedrijven zijn.

Herdenkingspagina maken na overlijden

Uw nabestaanden kunnen ervoor kiezen om uw pagina’s een herdenkingsstatus te geven. Ze vullen daarvoor een formulier in van de betreffende social-kanalen. Uw profiel blijft dan in iets aangepaste vorm zichtbaar. Soms kan een vooraf door u gemachtigde contactpersoon het herdenkingsaccount beheren en aanpassen.

Account van overledene verwijderen

Een of meerdere socialmedia-pagina’s laten verwijderen of aanpassen? Naasten kunnen bij ieder socialmedia-kanaal een verzoek indienen om het account te verwijderen omdat u bent overleden. Alle social media hebben hiervoor hun eigen handleiding online staan.

Adviesgesprek bij u thuis

Social media na uw overlijden zijn een van de vele onderwerpen om over na te denken. Wij adviseren u graag over alles dat komt kijken bij het opstellen van een (levens)testament. Wacht niet tot het te laat is: maak snel een afspraak voor een adviesgesprek. We komen dan vrijblijvend bij u thuis langs.

Uw contactpersoon

Mike Huisen

Backoffice manager

Recente berichten

Bent u ondernemer? Vergeet niet uw levenstestament op te stellen

20-04-2022

Bent u zelfstandig ondernemer met of zonder personeel? Dan weet u dat ondernemen veel elementen omvat. Naast het ondernemen op zich, heeft u te maken met het regelen van verzekeringen en belastingen. Naast het op orde hebben van deze zaken, is het ook belangrijk een levenstestament op te stellen. In dit blog vertellen we graag waarom.

Vacature planner

25-03-2022

Erfrechtplanning is een jong, dynamisch bedrijf dat zorgt dat mensen in Nederland invulling geven aan hun (levens)testament. Per week organiseren wij 3 à 4 informatieve lezingen over testamenten door het hele land. Onze financieel adviseurs bespreken met geïnteresseerden kosteloos en vrijblijvend de mogelijkheden en wij zijn een waardevolle schakel tussen de klant en de notaris.

Profiteer van fiscaal voordeel door te schenken

15-02-2022

Door te schenken verlaagt u uw erfenis en zorgt u ervoor dat uw nabestaanden minder erfbelasting hoeven te betalen. Bent u vermogend? Dan kan schenken ervoor zorgen dat u minder belasting betaalt over uw spaargeld. Er gelden regels aan schenken en de ontvanger van de schenking betaalt mogelijk schenkbelasting. U leest dit in ons blog.

Copyright © Erfrechtplanning  |  Website: Pencilblocks  |  Webdesign: Pencilpoint - creatief in vorm & inhoud