Op papier schenken kan een slimme oplossing zijn om minder erfbelasting te betalen. Het vermogen van de ouders slinkt, ten gunste van dat van de kinderen.
Houdt voor een optimaal resultaat ook rekening met de inkomstenbelasting. Bij de ouders ontstaat namelijk een schuld en bij de kinderen bezit. Beide spelen een rol bij de berekening van de belasting die over Box 3-vermogen geheven wordt. Aangezien het kabinet het heffingssysteem in Box 3 van de inkomstenbelasting weer opnieuw wil aanpassen, heeft dit gevolgen.
Waarde spaargeld: 0,09%
Waarde overige bezittingen: 5,33%
Waarde schulden: 3,03%
In 2022 wijzigt die berekeningswijze waarschijnlijk als volgt:
Simpel gezegd, drukt de schuld het fictieve rendement over het Box 3-vermogen van de ouders met slechts 3,03%. Bij hun kind(eren) wordt echter het fictief rendement op de vordering tot 5,33% verhoogd. De ouders hebben dus bijna de helft minder aftrek dan de kinderen aan fictief inkomen krijgen.
Het verschil wordt nog groter als de ouders geen fictief inkomen in Box 3 hebben, doordat ze weinig spaargeld of beleggingen hebben. De aftrek bij de ouders is dan 0% terwijl de kinderen nog steeds 5,33% rendement hebben (volgens de wetgever). Daarover betalen de kinderen 33% inkomstenbelasting, zodat ze ieder jaar 1,76% van het geschonken bedrag aan de Belastingdienst moeten overboeken. Daar staat een besparing van minimaal 10% en maximaal 20% erfbelasting tegenover.
Uw notaris of erfrechtspecialist kan u overigens wel adviseren over een tijdelijke oplossing als u tóch dit jaar wil schenken en de regels beter uitpakken dan nu wordt verwacht. De exacte inhoud daarvan is immers nog niet bekend.
Voor cijfervoorbeelden verwijs ik graag naar de blog van mr Hanneke Kroonenberg Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot.