Notaris vertelt: tekenen via videobellen

Gepubliceerd: 05-05-2020

Eerder dit jaar belde een mij bekende makelaar mij op. Hij had net een woning in de verkoop genomen. De eigenaresse is een oudere dame die wegens haar lichamelijke klachten is opgenomen in een zorginstelling. Haar neef regelt alles voor zijn tante, een alleenstaande weduwe zonder kinderen.

De makelaar vroeg zich af of hij de woning wel in de verkoop kon nemen en hij de neef het koopcontract wel zou kunnen laten tekenen als er een koper gevonden zou zijn. De weduwe is tenslotte de eigenaar en niet de neef.

Het is goed dat de makelaar deze vragen stelt, want als de neef het koopcontract tekent, is hij aansprakelijk als de eigendom niet overgedragen kan worden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als zijn tante zou overlijden vóór de overdracht, maar ook als zij op de Intensive Care zou komen te liggen als zij besmet raakt met het coronavirus bijvoorbeeld.

Daarom heb ik voorgesteld om een (normale) verkoopvolmacht op te stellen en afgesproken dat ik daarmee naar de zorginstelling toe zou gaan. De eigenaresse kan die dan tekenen in mijn bijzijn (de notaris).

De makelaar bespreekt dit voorstel met de neef en die vindt het een goed idee. Na de terugkoppeling hiervan door de makelaar, doe ik de verplichte en noodzakelijke onderzoeken en stel ik de volmacht op. Net op het moment dat ik die klaar heb en deze intern is gecontroleerd (wij hanteren het vier-ogen-systeem op kantoor) belt de neef op. De zorginstelling is wegens (de kans op) een Covid-19 patiënt volledig afgesloten. Bezoek wordt niet meer toegelaten. Ook geen notaris op officieel (raam)bezoek.

“Bezoek wordt niet meer toegelaten. Ook geen notaris op officieel bezoek.”

De oplossing: via Facetime

Twee weken later en met veel coulance van de zorginstelling, is er een oplossing gevonden: ik stuur de volmacht toe aan de instelling ter attentie van één specifieke verpleegkundige. Die zal dan met de volmacht naar mevrouw gaan en via Facetime contact met mij opnemen als ze in de kamer van onze wederzijdse cliënte is. Dan kan ik op dat moment met de tante praten en haar zien. Als alles akkoord is, kan zij tekenen. Daarna moet de verpleegkundige de volmacht wel nog aan mij terugsturen, dus stuur ik ook een gefrankeerde retourenvelop mee.

Bijna een week later trilt en rammelt mijn mobiele telefoon. In beeld verschijnt een vrolijke jonge vrouw. Zij is de verpleegkundige. Maar ik schrik wel. Want ze is van top tot teen in blauwe beschermende kleding gehuld en heeft een mondkapje voor. Gelukkig niet omdat de tante besmet is, maar omdat dit nu normale procedure is in deze zorginstelling.

Alles gaat goed en weer een week later reikt een collega mij de post aan. Daarin de retourenvelop met de volmacht.

Gelukkig was er in deze situatie geen tijdsdruk. De makelaar had weliswaar al een koper gevonden, maar heeft afgesproken dat de neef pas het koopcontract zou tekenen als de volmacht getekend is door de tante. Dat daardoor de drie dagen bedenktijd van de koper ook pas later ingaat, is een risico dat de neef wel wil lopen. Eind goed, al goed zou je zeggen.

Het had zoveel makkelijker kunnen zijn met een levenstestament

Was er namelijk een levenstestament geweest, was dit allemaal niet nodig geweest. Dan was namelijk al duidelijk vastgelegd wie namens mijn cliënte had mogen tekenen.

Bovendien was het dan ook goedkoper geweest, want al het extra werk is nu wel op de factuur gezet. Voor het dubbele bedrag had mevrouw het levenstestament gehad. Nu is er met veel omwegen slechts een klein deel geregeld (alleen de levering), maar meer niet. Dit heeft €250 gekost (wat normaal een stuk minder kost) terwijl een levenstestament met uitgebreide regeling zo'n €500 kost. Met een kleine extra investering was het allemaal beter geregeld. En zonder stress.

Uw contactpersoon

Mr. Ernst Loendersloot

Senior Kandidaat Notaris

Recente berichten

Bent u ondernemer? Vergeet niet uw levenstestament op te stellen

20-04-2022

Bent u zelfstandig ondernemer met of zonder personeel? Dan weet u dat ondernemen veel elementen omvat. Naast het ondernemen op zich, heeft u te maken met het regelen van verzekeringen en belastingen. Naast het op orde hebben van deze zaken, is het ook belangrijk een levenstestament op te stellen. In dit blog vertellen we graag waarom.

Vacature planner

25-03-2022

Erfrechtplanning is een jong, dynamisch bedrijf dat zorgt dat mensen in Nederland invulling geven aan hun (levens)testament. Per week organiseren wij 3 à 4 informatieve lezingen over testamenten door het hele land. Onze financieel adviseurs bespreken met geïnteresseerden kosteloos en vrijblijvend de mogelijkheden en wij zijn een waardevolle schakel tussen de klant en de notaris.

Profiteer van fiscaal voordeel door te schenken

15-02-2022

Door te schenken verlaagt u uw erfenis en zorgt u ervoor dat uw nabestaanden minder erfbelasting hoeven te betalen. Bent u vermogend? Dan kan schenken ervoor zorgen dat u minder belasting betaalt over uw spaargeld. Er gelden regels aan schenken en de ontvanger van de schenking betaalt mogelijk schenkbelasting. U leest dit in ons blog.

Copyright © Erfrechtplanning  |  Website: Pencilblocks  |  Webdesign: Pencilpoint - creatief in vorm & inhoud