Notaris vertelt: tekenen via videobellen

Gepubliceerd: 05-05-2020

Eerder dit jaar belde een mij bekende makelaar mij op. Hij had net een woning in de verkoop genomen. De eigenaresse is een oudere dame die wegens haar lichamelijke klachten is opgenomen in een zorginstelling. Haar neef regelt alles voor zijn tante, een alleenstaande weduwe zonder kinderen.

De makelaar vroeg zich af of hij de woning wel in de verkoop kon nemen en hij de neef het koopcontract wel zou kunnen laten tekenen als er een koper gevonden zou zijn. De weduwe is tenslotte de eigenaar en niet de neef.

Het is goed dat de makelaar deze vragen stelt, want als de neef het koopcontract tekent, is hij aansprakelijk als de eigendom niet overgedragen kan worden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als zijn tante zou overlijden vóór de overdracht, maar ook als zij op de Intensive Care zou komen te liggen als zij besmet raakt met het coronavirus bijvoorbeeld.

Daarom heb ik voorgesteld om een (normale) verkoopvolmacht op te stellen en afgesproken dat ik daarmee naar de zorginstelling toe zou gaan. De eigenaresse kan die dan tekenen in mijn bijzijn (de notaris).

De makelaar bespreekt dit voorstel met de neef en die vindt het een goed idee. Na de terugkoppeling hiervan door de makelaar, doe ik de verplichte en noodzakelijke onderzoeken en stel ik de volmacht op. Net op het moment dat ik die klaar heb en deze intern is gecontroleerd (wij hanteren het vier-ogen-systeem op kantoor) belt de neef op. De zorginstelling is wegens (de kans op) een Covid-19 patiënt volledig afgesloten. Bezoek wordt niet meer toegelaten. Ook geen notaris op officieel (raam)bezoek.

“Bezoek wordt niet meer toegelaten. Ook geen notaris op officieel bezoek.”

De oplossing: via Facetime

Twee weken later en met veel coulance van de zorginstelling, is er een oplossing gevonden: ik stuur de volmacht toe aan de instelling ter attentie van één specifieke verpleegkundige. Die zal dan met de volmacht naar mevrouw gaan en via Facetime contact met mij opnemen als ze in de kamer van onze wederzijdse cliënte is. Dan kan ik op dat moment met de tante praten en haar zien. Als alles akkoord is, kan zij tekenen. Daarna moet de verpleegkundige de volmacht wel nog aan mij terugsturen, dus stuur ik ook een gefrankeerde retourenvelop mee.

Bijna een week later trilt en rammelt mijn mobiele telefoon. In beeld verschijnt een vrolijke jonge vrouw. Zij is de verpleegkundige. Maar ik schrik wel. Want ze is van top tot teen in blauwe beschermende kleding gehuld en heeft een mondkapje voor. Gelukkig niet omdat de tante besmet is, maar omdat dit nu normale procedure is in deze zorginstelling.

Alles gaat goed en weer een week later reikt een collega mij de post aan. Daarin de retourenvelop met de volmacht.

Gelukkig was er in deze situatie geen tijdsdruk. De makelaar had weliswaar al een koper gevonden, maar heeft afgesproken dat de neef pas het koopcontract zou tekenen als de volmacht getekend is door de tante. Dat daardoor de drie dagen bedenktijd van de koper ook pas later ingaat, is een risico dat de neef wel wil lopen. Eind goed, al goed zou je zeggen.

Het had zoveel makkelijker kunnen zijn met een levenstestament

Was er namelijk een levenstestament geweest, was dit allemaal niet nodig geweest. Dan was namelijk al duidelijk vastgelegd wie namens mijn cliënte had mogen tekenen.

Bovendien was het dan ook goedkoper geweest, want al het extra werk is nu wel op de factuur gezet. Voor het dubbele bedrag had mevrouw het levenstestament gehad. Nu is er met veel omwegen slechts een klein deel geregeld (alleen de levering), maar meer niet. Dit heeft €250 gekost (wat normaal een stuk minder kost) terwijl een levenstestament met uitgebreide regeling zo'n €500 kost. Met een kleine extra investering was het allemaal beter geregeld. En zonder stress.

Uw contactpersoon

Mr. Ernst Loendersloot

Senior Kandidaat Notaris

Recente berichten

op papier schenken

Op papier schenken

5 januari 2024

Om erfbelasting te besparen schenken ouders vaak jaarlijks op papier aan hun kinderen. De gift is bijna altijd gelijk aan het voor dat kalenderjaar van schenkbelasting vrijgestelde bedrag. Onderlinge afspraken worden vastgelegd door de notaris om ervoor te zorgen dat er geen conflict ontstaat met de Belastinginspecteur.

Valt er nog iets te jubelen

Valt er nog iets te Jubelen?

21 december 2023

Traditiegetrouw krijgen notarissen in december veel vragen over schenkingen. (Groot)ouders willen weten hoe ze hun (klein)kinderen belastingvrij geld kunnen geven. Ook ooms en tantes willen in sommige gevallen hun neven of nichten sponsoren.

Copyright © Erfrechtplanning  |  Website: Pencilblocks  |  Webdesign: Pencilpoint - creatief in vorm & inhoud