Invloed van corona: meer verklaringen van erfrecht, minder levenstestamenten

Gepubliceerd: 17-09-2020

Ook in tijden van de coronacrisis worden er nog volop aktes gepasseerd bij de notaris. In het eerste half jaar van 2020 passeerden notarissen gezamenlijk ruim 6% meer akten dan in dezelfde periode in 2019, blijkt uit cijfers uit het Centraal Digitaal Repertorium (CDR) van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

De belangrijkste reden van deze stijging is de sterk toegenomen vraag naar hypotheekakten, maar ook een stijging van het aantal verklaringen van erfrecht.

Testamenten en levenstestamenten

Het aantal testamenten nam in de eerste helft van 2020 met 1,5 procent toe. Het aantal levenstestamenten steeg met bijna 6 procent. De kwartaalcijfers laten echter een iets ander beeld zien. Er werden afgelopen kwartaal 1 procent minder testamenten en 3 procent minder levenstestamenten gepasseerd dan dezelfde periode vorig jaar.

Verklaringen van erfrecht

De coronacrisis heeft helaas ook gezorgd voor een sterke stijging van het aantal verklaringen van erfrecht: tussen april en juli waren dit er 22 procent meer dan in het tweede kwartaal vorig jaar. In een verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen zijn en wie van de erfgenamen bevoegd is om de nalatenschap af te wikkelen. De erfgenamen kunnen zo hun recht op de nalatenschap aantonen. Een notaris maakt op verzoek een verklaring van erfrecht op. Een verzoek kan alleen worden ingediend door iemand die de verklaring nodig heeft voor het afwikkelen van de erfenis.

Wist u dat Erfrechtplanning in deze tijden ook coronaproof online adviseert? Maak nu een afspraak voor een gratis (video)gesprek of woon een (online) lezing bij, eenvoudig vanuit uw veilige thuissituatie.

Recente berichten

op papier schenken

Op papier schenken

5 januari 2024

Om erfbelasting te besparen schenken ouders vaak jaarlijks op papier aan hun kinderen. De gift is bijna altijd gelijk aan het voor dat kalenderjaar van schenkbelasting vrijgestelde bedrag. Onderlinge afspraken worden vastgelegd door de notaris om ervoor te zorgen dat er geen conflict ontstaat met de Belastinginspecteur.

Valt er nog iets te jubelen

Valt er nog iets te Jubelen?

21 december 2023

Traditiegetrouw krijgen notarissen in december veel vragen over schenkingen. (Groot)ouders willen weten hoe ze hun (klein)kinderen belastingvrij geld kunnen geven. Ook ooms en tantes willen in sommige gevallen hun neven of nichten sponsoren.

Copyright © Erfrechtplanning  |  Website: Pencilblocks  |  Webdesign: Pencilpoint - creatief in vorm & inhoud