Circa één op de drie Nederlanders houdt het liever geheim wanneer zij dementie zouden krijgen. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek naar alzheimer. Daarmee scoren Nederlanders net boven het Europese gemiddelde van 25%. En u, zou u het geheim houden?
In Nederland hebben 280.000 mensen een vorm van dementie, 70% van hen woont nog thuis.
Mensen houden de hersenziekte vaak verborgen uit angst dat zij anders behandeld worden, vertelt Henriëtte Brons van Alzheimer Nederland aan NU.nl. "Zij zijn bijvoorbeeld bang dat er niet mét hen, maar over hen gepraat zal worden". Het gebeurt vaak dat mensen het woord dan richten aan de partner van degene die dementie heeft. Hartstikke vervelend natuurlijk om betutteld te worden. Zeker als je nog heel veel kan - zoals aan het begin van de ziekte.
Zou u dementie geheim willen houden? Maak het in ieder geval bespreekbaar binnen uw persoonlijke kring, want u wilt toch ook de regie over uw eigen leven houden? Wat gebeurt er als u niet meer zelfstandig kunt beslissen over uw eigen leven? Wie neemt dan namens u de belangrijke beslissingen? Steeds meer mensen kiezen voor een levenstestament omdat ze graag zelf de touwtjes in handen houden.
In een levenstestament legt u vast hoe u wilt dat uw zaken worden geregeld als u dat zelf niet meer kan. Bijvoorbeeld wie medische beslissingen neemt, wie uw financiën beheert, wie er voor uw minderjarige kinderen zorgt en wie namens u mag handelen binnen uw eigen onderneming.
Heeft u vragen over het opstellen van een (levens)testament? Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij u thuis.