Houdt u dementie ook liever geheim?

Gepubliceerd: 02-10-2019

Circa één op de drie Nederlanders houdt het liever geheim wanneer zij dementie zouden krijgen. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek naar alzheimer. Daarmee scoren Nederlanders net boven het Europese gemiddelde van 25%. En u, zou u het geheim houden?

In Nederland hebben 280.000 mensen een vorm van dementie, 70% van hen woont nog thuis.

Mensen houden de hersenziekte vaak verborgen uit angst dat zij anders behandeld worden, vertelt Henriëtte Brons van Alzheimer Nederland aan NU.nl. "Zij zijn bijvoorbeeld bang dat er niet mét hen, maar over hen gepraat zal worden". Het gebeurt vaak dat mensen het woord dan richten aan de partner van degene die dementie heeft. Hartstikke vervelend natuurlijk om betutteld te worden. Zeker als je nog heel veel kan - zoals aan het begin van de ziekte.

Het belang van een levenstestament

Zou u dementie geheim willen houden? Maak het in ieder geval bespreekbaar binnen uw persoonlijke kring, want u wilt toch ook de regie over uw eigen leven houden? Wat gebeurt er als u niet meer zelfstandig kunt beslissen over uw eigen leven? Wie neemt dan namens u de belangrijke beslissingen? Steeds meer mensen kiezen voor een levenstestament omdat ze graag zelf de touwtjes in handen houden.

In een levenstestament legt u vast hoe u wilt dat uw zaken worden geregeld als u dat zelf niet meer kan. Bijvoorbeeld wie medische beslissingen neemt, wie uw financiën beheert, wie er voor uw minderjarige kinderen zorgt en wie namens u mag handelen binnen uw eigen onderneming.

Heeft u vragen over het opstellen van een (levens)testament? Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij u thuis.

Recente berichten

De hervorming van het erfrecht wordt uitgesteld

De hervorming van het erfrecht wordt uitgesteld

14 juli 2023

De recente val van het Nederlandse kabinet heeft talloze onvoltooide agenda's en beleidskwesties op de lange baan geschoven. Een van de meest betwiste daarvan was de hervorming van de legitieme portie in het erfrecht, voorgesteld door Minister Weerwind. Met de politieke verschuiving wordt deze controversiële discussie nu voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Afschaffing van de erf-en schenkbelasting?

Afschaffing van de erf-en schenkbelasting?

10 juli 2023

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft net een opmerkelijk idee naar voren gebracht. Stoppen met de erf- en schenkbelasting en beginnen met een geheel nieuwe manier van belasting heffen. Volgens de OESO zou dit niet alleen een positieve klap kunnen zijn voor de wereldwijde economieën, maar zou het ook kunnen helpen bij het rechttrekken van de sociale ongelijkheid.

Minister houdt vast aan vormvoorschriften

Minister houdt vast aan vormvoorschriften

6 juli 2023

In een recente verklaring heeft de Minister van Justitie bevestigd dat hij vasthoudt aan de bestaande vormvoorschriften voor de geldigheid van een testament in Nederland. Ondanks groeiende discussies rondom het mogelijk versoepelen van de voorschriften, blijft de Minister standvastig in zijn standpunt dat de huidige regels cruciaal zijn voor het handhaven van de integriteit en de geldigheid van dergelijke belangrijke documenten.

Copyright © Erfrechtplanning  |  Website: Pencilblocks  |  Webdesign: Pencilpoint - creatief in vorm & inhoud