Dit kunt u belastingvrij aan iemand schenken voor een koopwoning

Gepubliceerd: 05-06-2019

Heeft iemand voor zijn of haar 35e geen woning gekocht, dan is de kans groot dat dit ook niet meer zo snel gaat lukken. Daarvoor waarschuwde het Kadaster vorig jaar al na onderzoek onder starters op de woningmarkt. Doorstromers kunnen hun verkochte woning inzetten voor een aankoop, maar starters krijgen de financiering van een woning veel minder snel rond, aldus het Kadaster, dat gegevens van de woningmarkt in heel Nederland verzamelt en verstrekt.

Tel daarbij op dat een starter anno 2019 maar maximaal 100% van de woningwaarde kan lenen en het optelsommetje is eenvoudig gemaakt. Gemiddeld zo’n 6% van de koopsom moet betaald worden met eigen geld.

€ 102.010  belastingvrij schenken

Wilt u uw kind (of iemand anders) een duwtje in de rug geven bij de aanschaf van een eigen woning? Dan is het goed om te weten dat € 102.010 dit jaar het belastingvrije bedrag is dat u kunt schenken aan iemand die dit zal gebruiken voor een eigen woning.

Dit geld mag door de toekomstige huiseigenaar worden gebruikt om:

  • een eigen woning te kopen of te verbouwen
  • de hypotheek of restschuld van de eigen woning af te lossen
  • de erfpacht-, opstal- of beklemmingsrechten van de eigen woning af te kopen

Schenking spreiden over meerdere jaren

Spreiding van deze schenkvrijstelling eigen woning is mogelijk, zodat op meerdere schenkingen de vrijstelling inzake de eigen woning kan worden toegepast. De schenking kan onder voorwaarden worden gespreid over drie opvolgende kalenderjaren.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om € 30.000 in 2019 te schenken, € 30.000 in 2020 én € 30.000 in 2021. De ontvanger moet dan wel jonger zijn dan 40 jaar en aan de rest van de voorwaarden voldoen.

Vragen over deze schenkvrijstelling?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van schenken of heeft u vragen over de schenkvrijstelling ten aanzien van de eigen woning? Maak een afspraak voor een adviesgesprek. We komen dan vrijblijvend bij u thuis langs.

Recente berichten

De hervorming van het erfrecht wordt uitgesteld

De hervorming van het erfrecht wordt uitgesteld

14 juli 2023

De recente val van het Nederlandse kabinet heeft talloze onvoltooide agenda's en beleidskwesties op de lange baan geschoven. Een van de meest betwiste daarvan was de hervorming van de legitieme portie in het erfrecht, voorgesteld door Minister Weerwind. Met de politieke verschuiving wordt deze controversiële discussie nu voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Afschaffing van de erf-en schenkbelasting?

Afschaffing van de erf-en schenkbelasting?

10 juli 2023

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft net een opmerkelijk idee naar voren gebracht. Stoppen met de erf- en schenkbelasting en beginnen met een geheel nieuwe manier van belasting heffen. Volgens de OESO zou dit niet alleen een positieve klap kunnen zijn voor de wereldwijde economieën, maar zou het ook kunnen helpen bij het rechttrekken van de sociale ongelijkheid.

Minister houdt vast aan vormvoorschriften

Minister houdt vast aan vormvoorschriften

6 juli 2023

In een recente verklaring heeft de Minister van Justitie bevestigd dat hij vasthoudt aan de bestaande vormvoorschriften voor de geldigheid van een testament in Nederland. Ondanks groeiende discussies rondom het mogelijk versoepelen van de voorschriften, blijft de Minister standvastig in zijn standpunt dat de huidige regels cruciaal zijn voor het handhaven van de integriteit en de geldigheid van dergelijke belangrijke documenten.

Copyright © Erfrechtplanning  |  Website: Pencilblocks  |  Webdesign: Pencilpoint - creatief in vorm & inhoud