Dit kunt u belastingvrij aan iemand schenken voor een koopwoning

Gepubliceerd: 05-06-2019

Heeft iemand voor zijn of haar 35e geen woning gekocht, dan is de kans groot dat dit ook niet meer zo snel gaat lukken. Daarvoor waarschuwde het Kadaster vorig jaar al na onderzoek onder starters op de woningmarkt. Doorstromers kunnen hun verkochte woning inzetten voor een aankoop, maar starters krijgen de financiering van een woning veel minder snel rond, aldus het Kadaster, dat gegevens van de woningmarkt in heel Nederland verzamelt en verstrekt.

Tel daarbij op dat een starter anno 2019 maar maximaal 100% van de woningwaarde kan lenen en het optelsommetje is eenvoudig gemaakt. Gemiddeld zo’n 6% van de koopsom moet betaald worden met eigen geld.

€ 102.010  belastingvrij schenken

Wilt u uw kind (of iemand anders) een duwtje in de rug geven bij de aanschaf van een eigen woning? Dan is het goed om te weten dat € 102.010 dit jaar het belastingvrije bedrag is dat u kunt schenken aan iemand die dit zal gebruiken voor een eigen woning.

Dit geld mag door de toekomstige huiseigenaar worden gebruikt om:

  • een eigen woning te kopen of te verbouwen
  • de hypotheek of restschuld van de eigen woning af te lossen
  • de erfpacht-, opstal- of beklemmingsrechten van de eigen woning af te kopen

Schenking spreiden over meerdere jaren

Spreiding van deze schenkvrijstelling eigen woning is mogelijk, zodat op meerdere schenkingen de vrijstelling inzake de eigen woning kan worden toegepast. De schenking kan onder voorwaarden worden gespreid over drie opvolgende kalenderjaren.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om € 30.000 in 2019 te schenken, € 30.000 in 2020 én € 30.000 in 2021. De ontvanger moet dan wel jonger zijn dan 40 jaar en aan de rest van de voorwaarden voldoen.

Vragen over deze schenkvrijstelling?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van schenken of heeft u vragen over de schenkvrijstelling ten aanzien van de eigen woning? Maak een afspraak voor een adviesgesprek. We komen dan vrijblijvend bij u thuis langs.

Recente berichten

Bent u ondernemer? Vergeet niet uw levenstestament op te stellen

20-04-2022

Bent u zelfstandig ondernemer met of zonder personeel? Dan weet u dat ondernemen veel elementen omvat. Naast het ondernemen op zich, heeft u te maken met het regelen van verzekeringen en belastingen. Naast het op orde hebben van deze zaken, is het ook belangrijk een levenstestament op te stellen. In dit blog vertellen we graag waarom.

Vacature planner

25-03-2022

Erfrechtplanning is een jong, dynamisch bedrijf dat zorgt dat mensen in Nederland invulling geven aan hun (levens)testament. Per week organiseren wij 3 à 4 informatieve lezingen over testamenten door het hele land. Onze financieel adviseurs bespreken met geïnteresseerden kosteloos en vrijblijvend de mogelijkheden en wij zijn een waardevolle schakel tussen de klant en de notaris.

Profiteer van fiscaal voordeel door te schenken

15-02-2022

Door te schenken verlaagt u uw erfenis en zorgt u ervoor dat uw nabestaanden minder erfbelasting hoeven te betalen. Bent u vermogend? Dan kan schenken ervoor zorgen dat u minder belasting betaalt over uw spaargeld. Er gelden regels aan schenken en de ontvanger van de schenking betaalt mogelijk schenkbelasting. U leest dit in ons blog.

Copyright © Erfrechtplanning  |  Website: Pencilblocks  |  Webdesign: Pencilpoint - creatief in vorm & inhoud