Geen testament of verouderd testament? Dit zijn de risico’s die u loopt

  • 1 mei 2018

Ervaring leert dat veel mensen beslissingen over hun testament uitstellen, maar zich niet bewust zijn van de gevolgen. Als u nog geen testament heeft of als uw huidige testament verouderd is, betaalt u bijvoorbeeld vaak onnodig veel aan erfbelasting en is uw eigen bijdrage in de zorg onnodig hoog. Maar ook bent u er niet zeker van dat uw nalatenschap wel naar uw dierbaren gaat. En wat dacht u van de ongewenste situaties die kunnen ontstaan bij wilsonbekwaamheid?

Advies van erfrechtspecialist Jorrit Schreuder

De reden dat mensen deze beslissing vaak uitstellen is tweeledig, stelt onze erfrechtspecialist Jorrit Schreuder. Enerzijds omdat niemand graag nadenkt over onderwerpen als overlijden en andere lastige materie. Anderzijds omdat de drempel om naar een notaris te gaan vaak ook vrij hoog is. ‘Stel dat hij ons moeilijke vragen gaat stellen?’ ‘Ik ben bang dat ik niet alles ga begrijpen’.

Van uitstel komt afstel

Van uitstel komt geregeld afstel. En daarnaast weet u nooit wanneer u komt te overlijden of bijvoorbeeld wilsonbekwaam wordt. In zo’n geval mag u geen testament meer opstellen. Daarom is het belangrijk om uw testament vooral niet uit te stellen, maar bovenaan uw prioriteitenlijstje te zetten.

Enige tijd geleden was erfrechtspecialist Jorrit bij cliënten thuis. Meneer was dement en Jorrit vroeg aan mevrouw of zij al bewind bij de rechtbank had aangevraagd. Dat was niet het geval. ‘Ik mag toch zelf wel beslissen over mijn geld?’ Helaas niet. Dat is een misvatting. Jorrit: “Meneer en mevrouw waren getrouwd in gemeenschap van goederen, waardoor de helft van het vermogen van haar man is. Zij mag daar zonder toestemming van haar man dus niet zelf over beslissen. Daarnaast wilde zij ook graag op korte termijn de woning verkopen omdat de situatie thuis steeds minder prettig werd.” Zonder toestemming van de rechter mag dat ook niet. Mevrouw was hierdoor logischerwijs duidelijk aangeslagen.

Wat gebeurt er als uw gezondheid u in de steek laat? Stel dat u dement wordt … Jorrit: “Voorkom kopzorgen voor uzelf, voor uw partner óf voor uw kinderen als u bijvoorbeeld dement wordt. Bewind bij een rechter aanvragen met alle nodige gevolgen en rompslomp, kan met een testament voorkomen worden.”

Een up-to-date testament heeft zo zijn voordelen

Een aantal voordelen van een up-to-date testament:

  • U heeft de zorg voor uw nabestaanden goed geregeld.
  • U bespaart op erfbelasting.
  • U bent er zeker van dat u niet teveel eigen bijdrage in de zorg betaalt.
  • U bepaalt wie de erfgenamen (wel of niet) zijn.
  • U kunt – indien gewenst – de aangetrouwde kant uitsluiten.

Tip van de expert: “Wist u dat door het aanbrengen van een eenvoudige renteclausule in het testament mogelijk duizenden euro’s aan erfbelasting voor de kinderen kunt besparen? Ook door eenvoudigweg een kleinkindlegaat op te nemen kunt u al besparen op erfbelasting.”

Erfrechtplanning geeft in begrijpelijke taal antwoord op uw financiële vraagstukken en we begeleiden u tot alles in de puntjes totdat alles naar wens geregeld is. We nemen u al het werk uit handen én u ontvangt een uitgebreid rapport in begrijpelijk Nederlands. Véél beter leesbaar dan een testament!

Zet vandaag nog de eerste van de 3 eenvoudige stappen naar een uitstekend testament. Maak een vrijblijvende afspraak.

Erfrechtplanning

Met Erfrechtplanning aan uw zijde weet u zeker dat alles goed geregeld is. Wij vinden het dan ook onze plicht om u voortdurend te informeren over belangrijke ontwikkelingen. Dit doen wij onder meer op deze blog en via de nieuwsbrief.

Recente blogs

Verplicht naar de notaris bij een overlijden?

Moet u verplicht naar de notaris wanneer een dierbare overlijdt? Nee, dat hoeft niet. De gang naar…

Legaten kleinkinderen ten nadele van hun ooms en tantes?

Eén van de middelen die een erfrechtspecialist inzet om de erfbelasting te verlagen, is het legaat…

Tarieven en vrijstellingen Successiewet 2019

De vrijstellingen en tarieven voor schenk- en erfbelasting worden jaarlijks aangepast. Er wordt dan een nieuw…

50 euro cadeau bij een aanbeveling

Wij willen zoveel mogelijk mensen helpen invulling te geven aan hun testament. Helaas zijn er nog…

Altijd zelf beslissen over uw leven; zo doet u dat

Mocht dit zelfstandig niet meer gaan, dan is een levenstestament de oplossing Heeft u er weleens…

Op de hoogte blijven van Erfrechtplanning? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

Neem contact op bij vragen of als u een afspraak wilt maken met een adviseur.

Naar de contactpagina