Veel gestelde vragen

Wat kost een testament? Hoeveel mag ik belastingvrij schenken? Wat is het verschil tussen een testament en een levenstestament? Erfrecht is complexe materie en roept veel vragen op. Erfrechtplanning geeft antwoord. Eerlijk en op een duidelijke manier. Bekijk hieronder veel gestelde vragen rondom erfrecht, testament, levenstestament en schenken. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op: wij helpen u  graag. Bel 085 303 76 87, stuur een e-mail naar info@erfrechtplanning.nl of vul het contactformulier in.  

Waarom een testament opstellen?

Erfrecht gaat gepaard met veel emoties. Heeft u niks geregeld rondom uw nalatenschap, dan kan dat vervelende situaties opleveren. Met het opstellen van een testament bepaalt u zelf wat er met uw nalatenschap gebeurt. Zo kunt u bijvoorbeeld vastleggen dat u geld wil nalaten aan een goed doel of wie uw minderjarige kinderen opvoedt.   Wilt u meer weten? Bezoek een van de lezingen van Erfrechtplanning of maak direct een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs

Welke testamenten zijn er?

Er zijn verschillende testamenten: langstlevende testament, testament met vruchtgebruik, testament met tweetrapsmaking, testament voor alleenstaanden, testament voor kinderloze stellen. Daarnaast is er ook een levenstestament , waarin u regelt hoe u uw zaken geregeld wilt hebben als u dat zelf niet meer kunt. De adviseurs van Erfrechtplanning adviseren u op maat over welk type testament het beste past bij uw situatie.

Wat kost een testament?

De kosten van een testament hangen af van uw wensen en de notaris die u kiest. Belangrijk is dat u kiest voor een testament van hoge kwaliteit. De adviseurs van Erfrechtplanning bieden op basis van hun jarenlange ervaring in de branche en door het uitgebreide netwerk notarissen altijd kwalitatief goede testamenten tegen een scherpe prijs. De eerste afspraak met een adviseur van Erfrechtplanning kost u niks en verplicht u tot niks.

Wie kan een testament laten opstellen?

Iedereen vanaf 16 jaar kan een testament laten opstellen. U moet wel handelingsbekwaam zijn, het testament mag niet zijn opgesteld onder dwang en mag niet tot stand zijn gekomen vanuit dwaling of bedrog.

Hoe kan ik mij voorbereiden?

Voordat u in gesprek gaat met een notaris, is het goed na te denken over vragen als:Wil ik al mijn kinderen evenredig laten erven?

  • Wil ik geld nalaten aan een goed doel?
  • Wil ik bepaalde stukken uit mijn inboedel nalaten aan specifieke personen?
  • Wil ik de partners van mijn kinderen uitsluiten?
  • Wie wil ik als executeur benoemen?

De adviseurs van Erfrechtplanning komen vrijblijvend bij u thuis om u te helpen met het stellen en beantwoorden van de juiste vragen

Hoe zit het met erfbelasting?

Als iemand erft, dan betaalt die persoon erfbelasting. Hoeveel dat is, rekent de adviseur van Erfrechtplanning graag met u door.   Met een afvullegaat kunt u regelen dat de langstlevende geen belasting betaalt over de erfdelen van de kinderen. Onze adviseurs vertellen u hier graag meer over.

Kan ik de partners van mijn kinderen uitsluiten?

Als uw kinderen in gemeenschap van goederen zijn geregistreerd of getrouwd, dan laat u automatisch de helft van uw nalatenschap na aan deze partner. Als uw kind en partner uit elkaar gaan, dan kan dit vervelend zijn. Om dit te voorkomen, kunt u kiezen een uitsluitingsclausule op te nemen in uw testament.   De adviseurs van Erfrechtplanning kunnen u precies vertellen hoe dit werkt.

Kan ik mijn kleinkinderen laten erven?

U kunt via een kleinkindlegaat ook uw kleinkinderen laten erven. Zijn uw kleinkinderen minderjarig? Dankzij het legaat kunnen uw kinderen het geld voor uw kleinkinderen beheren. Bijkomend voordeel van uw kleinkinderen laten erven is dat u hierdoor bespaart op erfbelasting.

Wat is het verschil tussen een testament en levenstestament?

In een testament legt u vast wat er met uw nalatenschap moet gebeuren na uw overlijden. Een levenstestament regelt wie er namens u mag handelen tijdens uw leven als u dat zelf niet meer kunt nadat u wilsonbekwaam bent geworden na een ongeluk of ziekte.

Wanneer heb ik een levenstestament nodig?

Het is altijd verstandig om een levenstestament op te stellen. Of u jong bent of oud: er is altijd een kans aanwezig dat u onverwacht wilsonbekwaam raakt. Ook als u geen huis heeft of altijd medisch behandeld wil worden, is het een geruststellende gedachte dat u alles goed hebt geregeld en zo zelf de regie over uw leven behoudt.

Wat kost het opstellen van een levenstestament?

Het opstellen van een levenstestament is maatwerk. De kosten hangen af van uw wensen en de notaris. De adviseurs van Erfrechtplanning komen vrijblijvend bij u langs om alle mogelijkheden met u door te nemen. Deze afspraak kost u niks en verplicht u tot niks. Door de samenwerking met diverse notarissen in heel Nederland bent u verzekerd van een kwalitatief goed levenstestament tegen een scherpe prijs.

Wat mag een gevolmachtigde regelen?

U bepaalt zelf welke zaken uw gevolmachtigde mag regelen. Bijvoorbeeld uitsluitend normale betalingen doen, ook uw inkomstenbelasting verzorgen of uit uw naam schenkingen doen.   De adviseurs van Erfrechtplanning adviseren u graag over alle mogelijkheden.

Wie mag medische beslissingen nemen voor mij?

Zonder medische volmacht mag niemand voor u beslissen. Ook uw echtgenoot of kinderen niet. Voor het starten of staken van een behandeling, hebben artsen in Nederland altijd uw toestemming nodig. Of de toestemming van uw gevolmachtigde. Wie die beslissing namens u mag nemen als u dat zelf niet meer kan doen, legt u vast in een levenstestament.

Wie regelt een medische volmacht?

In de medische volmacht geeft u aan wie de gemachtigde is en wat uw wensen zijn op het gebied van medische zaken, zoals het starten of staken van een medische behandeling of euthanasie.

Wie is de baas van uw onderneming als u geen eigen baas meer kunt zijn?

Als u een eigen onderneming heeft, is het verstandig in een levenstestament vast te leggen wie namens u mag handelen in uw onderneming als u zelf geen beslissingen meer kan nemen en wanneer deze bevoegdheid ingaat.

Mag ik meerdere gevolmachtigden benoemen?

Een volmacht brengt vergaande bevoegdheden met zich mee. Een gevolmachtigde zou bijvoorbeeld uw huis kunnen verkopen. U moet uw gevolmachtigde dus voor meer dan 100% vertrouwen en niet iedereen wil die volledige verantwoordelijkheid nemen. Het is mogelijk meerdere gevolmachtigden te benoemen. Zij kunnen elkaar aflossen in de taken en verantwoordelijkheden en er is een mate van onderlinge controle.

Kan ik schenken zonder toestemming van mijn partner?

U kunt niet schenken zonder de toestemming van uw partner (echtgenoot of geregistreerd partner).

Hoeveel mag ik belastingvrij schenken?

Bij een schenking moet de ontvanger belasting betalen. Tot op zekere hoogte kunt u echter jaarlijks belastingvrij schenken. In 2024 mogen ouders €6.633,- belastingvrij schenken aan hun kinderen. Hierover hoeft geen aangifte schenkbelasting te worden gedaan. Schenking aan anderen mag tot €2.658,- belastingvrij. U mag dit bedrag belastingvrij schenken aan meerdere personen (behalve uw kinderen).   Er is een aantal vrijstellingen waarvan u maar één keer in uw leven gebruik van kan maken per (klein(kind. U kunt uw (klein)kinderen bijvoorbeeld eenmalig geld schenken voor het financieren van een huis of studie. Voor het schenken aan een onderneming gelden andere regels. De adviseurs van Erfrechtplanning informeren u graag uitgebreid over alle mogelijkheden en wat het beste bij uw situatie past.

Waar moet ik op letten bij het doen van een grote schenking?

Om problemen na uw overlijden te voorkomen, is het verstandig bij grote schenkingen goed vast te leggen onder welke voorwaarden de schenking plaatsvindt en dit door beide partners te laten ondertekenen.

Mag ik aan iedereen schenken?

U mag iedereen geld schenken. Of het nu gaat om uw kinderen, kleinkinderen andere leden van uw familie, goede vrienden of een goed doel.

Wat is schenken op papier?

Bij schenken op papier legt u vast dat u iemand over een bepaalde tijd een bedrag geeft. Dat kan als wel bezit heeft, maar daar niet aan kunt of wilt komen. Omdat uw vermogen in uw huis zit of omdat u beleggingen heeft. Het bedrag dat u op papier schenkt, telt niet mee in de erfenis.   De adviseurs van Erfrechtplanning kunnen u precies vertellen hoe schenken op papier werkt en aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Kan ik de partners van mijn kinderen uitsluiten?

Als u schenkt aan uw kind en uw kind is in gemeenschap van goederen geregistreerd of getrouwd, dan schenkt u standaard de helft aan de partner van uw kind. Mochten uw kind en partner uit elkaar gaan, dan kan dat vervelend zijn. Het is mogelijk een uitsluitingsclausule op te nemen.

Hoe kan ik nog meer grip houden op mijn schenking?

U kunt aan uw schenking bepaalde voorwaarden meegeven. Zo kunt u de leeftijd bepalen waarop uw (klein)kind het geld krijgt of kunt u aangeven waarvoor de schenking mag worden gebruikt. Ook kunt u aangeven onder welke voorwaarden u de schenking kan terugdraaien.

Kan ik alleen geld schenken?

U kunt ook waardevolle spullen schenken. Ook dan is het verstandig vast te leggen welke spullen u aan wie schenkt. Zo voorkomt u na uw overlijden onduidelijkheid. Ook bij het schenken van spullen moet een ontvanger mogelijk belasting betalen. Vraag de adviseur van Erfrechtplanning naar de regels en tarieven.

Wie zijn wettelijke erfgenamen?

De wet bepaalt in welke volgorde erfgenamen worden opgeroepen. Na de echtgenoot of geregistreerd partner en kinderen volgen: ouders, broers en zussen. Daarna volgen grootouders en uiteindelijk overgrootouders.

Hoe werkt de wettelijke verdeling?

De langstlevende partner krijgt de volledige nalatenschap van de overledene. Kinderen krijgen een vordering in geld op deze langstlevende ouder of partner. De langstlevende ouder of partner hoeft de schuld pas af te lossen als hij/zij overlijdt.

Hoe is de erfbelasting geregeld bij de wettelijke verdeling?

Zowel de langstlevende partner als de kinderen moeten aangifte erfbelasting doen als zij meer krijgen dan het vrijgestelde bedrag. De langstlevende partner betaalt de erfbelasting voor het eigen deel en voor het deel van de kinderen. Dit bedrag mag worden afgetrokken van het bedrag dat hij/zij is verschuldigd aan de kinderen.
Wat is vruchtgebruik?

Wat is vruchtgebruik?

Bij vruchtgebruik worden uw kinderen eigenaar van hun deel van de erfenis. Zij hebben nog geen toegang tot dit deel omdat de langstlevende partner het mag blijven gebruiken. Zo profiteert de langstlevende partner van het vruchtgebruik van het vermogen, zoals de rente op uw spaargeld of het gebruik van uw woning.

Copyright © Erfrechtplanning  |  Website: Pencilblocks  |  Webdesign: Pencilpoint - creatief in vorm & inhoud