U kunt niet schenken zonder de toestemming van uw partner (echtgenoot of geregistreerd partner).
Schenken met de spreekwoordelijke warme hand spreekt veel mensen aan. U kunt een deel van uw vermogen al schenken tijdens uw leven. Zo weet u zeker dat u uw dierbaren verzorgd achterlaat, kunt u bijdragen aan een goed doel en profiteert u daarnaast van financiële voordelen.
Een tweede manier heet "schenken op papier". Hierbij schenkt u een bepaald bedrag per notariële akte, waardoor er op papier een schuld ontstaat. Een goede manier om te besparen op de eigen bijdrage in de zorg. Erfrechtplanning informeert en adviseert u graag. Maak vandaag nog een afspraak om alle mogelijkheden te bespreken.
U kunt niet schenken zonder de toestemming van uw partner (echtgenoot of geregistreerd partner).
Bij een schenking moet de ontvanger belasting betalen. Tot op zekere hoogte kunt u echter jaarlijks belastingvrij schenken. In 2022 mogen ouders €5.677,- belastingvrij schenken aan hun kinderen. Hierover hoeft geen aangifte schenkbelasting te worden gedaan. Schenking aan anderen mag tot €2.274,- belastingvrij. U mag dit bedrag belastingvrij schenken aan meerdere personen (behalve uw kinderen). Er is een aantal vrijstellingen waarvan u maar één keer in uw leven gebruik van kan maken per (klein(kind. U kunt uw (klein)kinderen bijvoorbeeld eenmalig geld schenken voor het financieren van een huis of studie. Voor het schenken aan een onderneming gelden andere regels. De adviseurs van Erfrechtplanning informeren u graag uitgebreid over alle mogelijkheden en wat het beste bij uw situatie past.
Om problemen na uw overlijden te voorkomen, is het verstandig bij grote schenkingen goed vast te leggen onder welke voorwaarden de schenking plaatsvindt en dit door beide partners te laten ondertekenen.
U mag iedereen geld schenken. Of het nu gaat om uw kinderen, kleinkinderen andere leden van uw familie, goede vrienden of een goed doel.
Bij schenken op papier legt u vast dat u iemand over een bepaalde tijd een bedrag geeft. Dat kan als wel bezit heeft, maar daar niet aan kunt of wilt komen. Omdat uw vermogen in uw huis zit of omdat u beleggingen heeft. Het bedrag dat u op papier schenkt, telt niet mee in de erfenis. De adviseurs van Erfrechtplanning kunnen u precies vertellen hoe schenken op papier werkt en aan welke voorwaarden je moet voldoen.
Als u schenkt aan uw kind en uw kind is in gemeenschap van goederen geregistreerd of getrouwd, dan schenkt u standaard de helft aan de partner van uw kind. Mochten uw kind en partner uit elkaar gaan, dan kan dat vervelend zijn. Het is mogelijk een uitsluitingsclausule op te nemen.
U kunt aan uw schenking bepaalde voorwaarden meegeven. Zo kunt u de leeftijd bepalen waarop uw (klein)kind het geld krijgt of kunt u aangeven waarvoor de schenking mag worden gebruikt. Ook kunt u aangeven onder welke voorwaarden u de schenking kan terugdraaien.
U kunt ook waardevolle spullen schenken. Ook dan is het verstandig vast te leggen welke spullen u aan wie schenkt. Zo voorkomt u na uw overlijden onduidelijkheid. Ook bij het schenken van spullen moet een ontvanger mogelijk belasting betalen. Vraag de adviseur van Erfrechtplanning naar de regels en tarieven.
De recente val van het Nederlandse kabinet heeft talloze onvoltooide agenda's en beleidskwesties op de lange baan geschoven. Een van de meest betwiste daarvan was de hervorming van de legitieme portie in het erfrecht, voorgesteld door Minister Weerwind. Met de politieke verschuiving wordt deze controversiële discussie nu voor onbepaalde tijd uitgesteld.
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft net een opmerkelijk idee naar voren gebracht. Stoppen met de erf- en schenkbelasting en beginnen met een geheel nieuwe manier van belasting heffen. Volgens de OESO zou dit niet alleen een positieve klap kunnen zijn voor de wereldwijde economieën, maar zou het ook kunnen helpen bij het rechttrekken van de sociale ongelijkheid.
In een recente verklaring heeft de Minister van Justitie bevestigd dat hij vasthoudt aan de bestaande vormvoorschriften voor de geldigheid van een testament in Nederland. Ondanks groeiende discussies rondom het mogelijk versoepelen van de voorschriften, blijft de Minister standvastig in zijn standpunt dat de huidige regels cruciaal zijn voor het handhaven van de integriteit en de geldigheid van dergelijke belangrijke documenten.
Mijn vrouw en ik zorgen al jaren voor ons pleegkind. Eigenlijk voelt het als een eigen kind. Nu ze binnenkort met een studie begint, wilden we haar net als onze andere kinderen geld schenken om de studie betaalbaarder te maken. De adviseur van Erfrechtplanning heeft ons hierbij geholpen. Ik ben opgelucht dat dit is geregeld: zij kan aan haar studie beginnen en wij hebben haar deze schenking met de spreekwoordelijke warme hand kunnen geven.
Met een schenking op papier konden wij onze kinderen veel erfbelasting besparen. Omdat het een vordering is, gaat het geld pas daadwerkelijk naar onze kinderen als wij overlijden.
Wij kunnen dus tot die tijd over het geld blijven beschikken. We moeten wel ieder jaar 6% rente betalen, maar dat is een stuk minder dan de erfbelasting die zij anders over het bedrag zouden moeten betalen na ons overlijden.
De adviseur van Erfrechtplanning heeft het helemaal uitgelegd zodat wij het bij de notaris goed hebben kunnen vastleggen.
Copyright © Erfrechtplanning | Website: Pencilblocks | Webdesign: Pencilpoint - creatief in vorm & inhoud