Schenken

Schenken met de spreekwoordelijke warme hand spreekt veel mensen aan. U kunt een deel van uw vermogen al schenken tijdens uw leven. Zo weet u zeker dat u uw dierbaren verzorgd achterlaat, kunt u bijdragen aan een goed doel en profiteert u daarnaast van financiële voordelen.

Een tweede manier heet "schenken op papier". Hierbij schenkt u een bepaald bedrag per notariële akte, waardoor er op papier een schuld ontstaat. Een goede manier om te besparen op de eigen bijdrage in de zorg. Erfrechtplanning informeert en adviseert u graag. Maak vandaag nog een afspraak om alle mogelijkheden te bespreken.

Kan ik schenken zonder toestemming van mijn partner?

U kunt niet schenken zonder de toestemming van uw partner (echtgenoot of geregistreerd partner).

Hoeveel mag ik belastingvrij schenken?

Bij een schenking moet de ontvanger belasting betalen. Tot op zekere hoogte kunt u echter jaarlijks belastingvrij schenken. In 2022 mogen ouders €5.677,- belastingvrij schenken aan hun kinderen. Hierover hoeft geen aangifte schenkbelasting te worden gedaan. Schenking aan anderen mag tot €2.274,- belastingvrij. U mag dit bedrag belastingvrij schenken aan meerdere personen (behalve uw kinderen).   Er is een aantal vrijstellingen waarvan u maar één keer in uw leven gebruik van kan maken per (klein(kind. U kunt uw (klein)kinderen bijvoorbeeld eenmalig geld schenken voor het financieren van een huis of studie. Voor het schenken aan een onderneming gelden andere regels. De adviseurs van Erfrechtplanning informeren u graag uitgebreid over alle mogelijkheden en wat het beste bij uw situatie past.

Waar moet ik op letten bij het doen van een grote schenking?

Om problemen na uw overlijden te voorkomen, is het verstandig bij grote schenkingen goed vast te leggen onder welke voorwaarden de schenking plaatsvindt en dit door beide partners te laten ondertekenen.

Mag ik aan iedereen schenken?

U mag iedereen geld schenken. Of het nu gaat om uw kinderen, kleinkinderen andere leden van uw familie, goede vrienden of een goed doel.

Wat is schenken op papier?

Bij schenken op papier legt u vast dat u iemand over een bepaalde tijd een bedrag geeft. Dat kan als wel bezit heeft, maar daar niet aan kunt of wilt komen. Omdat uw vermogen in uw huis zit of omdat u beleggingen heeft. Het bedrag dat u op papier schenkt, telt niet mee in de erfenis.   De adviseurs van Erfrechtplanning kunnen u precies vertellen hoe schenken op papier werkt en aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Kan ik de partners van mijn kinderen uitsluiten?

Als u schenkt aan uw kind en uw kind is in gemeenschap van goederen geregistreerd of getrouwd, dan schenkt u standaard de helft aan de partner van uw kind. Mochten uw kind en partner uit elkaar gaan, dan kan dat vervelend zijn. Het is mogelijk een uitsluitingsclausule op te nemen.

Hoe kan ik nog meer grip houden op mijn schenking?

U kunt aan uw schenking bepaalde voorwaarden meegeven. Zo kunt u de leeftijd bepalen waarop uw (klein)kind het geld krijgt of kunt u aangeven waarvoor de schenking mag worden gebruikt. Ook kunt u aangeven onder welke voorwaarden u de schenking kan terugdraaien.

Kan ik alleen geld schenken?

U kunt ook waardevolle spullen schenken. Ook dan is het verstandig vast te leggen welke spullen u aan wie schenkt. Zo voorkomt u na uw overlijden onduidelijkheid. Ook bij het schenken van spullen moet een ontvanger mogelijk belasting betalen. Vraag de adviseur van Erfrechtplanning naar de regels en tarieven.

op papier schenken

Op papier schenken

5 januari 2024

Om erfbelasting te besparen schenken ouders vaak jaarlijks op papier aan hun kinderen. De gift is bijna altijd gelijk aan het voor dat kalenderjaar van schenkbelasting vrijgestelde bedrag. Onderlinge afspraken worden vastgelegd door de notaris om ervoor te zorgen dat er geen conflict ontstaat met de Belastinginspecteur.

Valt er nog iets te jubelen

Valt er nog iets te Jubelen?

21 december 2023

Traditiegetrouw krijgen notarissen in december veel vragen over schenkingen. (Groot)ouders willen weten hoe ze hun (klein)kinderen belastingvrij geld kunnen geven. Ook ooms en tantes willen in sommige gevallen hun neven of nichten sponsoren.

Pleegkind niet vergeten

Mijn vrouw en ik zorgen al jaren voor ons pleegkind. Eigenlijk voelt het als een eigen kind. Nu ze binnenkort met een studie begint, wilden we haar net als onze andere kinderen geld schenken om de studie betaalbaarder te maken. De adviseur van Erfrechtplanning heeft ons hierbij geholpen. Ik ben opgelucht dat dit is geregeld: zij kan aan haar studie beginnen en wij hebben haar deze schenking met de spreekwoordelijke warme hand kunnen geven.

Besparen door schenking op papier

Met een schenking op papier konden wij onze kinderen veel erfbelasting besparen. Omdat het een vordering is, gaat het geld pas daadwerkelijk naar onze kinderen als wij overlijden.

Wij kunnen dus tot die tijd over het geld blijven beschikken. We moeten wel ieder jaar 6% rente betalen, maar dat is een stuk minder dan de erfbelasting die zij anders over het bedrag zouden moeten betalen na ons overlijden.

De adviseur van Erfrechtplanning heeft het helemaal uitgelegd zodat wij het bij de notaris goed hebben kunnen vastleggen.

Copyright © Erfrechtplanning  |  Website: Pencilblocks  |  Webdesign: Pencilpoint - creatief in vorm & inhoud