Levenstestament

De regie op uw eigen leven houden. Dat is toch ook wat u wilt? Maar wat gebeurt er als u niet meer zelfstandig kunt beslissen over uw eigen leven? Door een ziekte of ongeval kunt u op elk moment in uw leven onverwacht wilsonbekwaam raken. Wie neemt dan namens u de belangrijke beslissingen? Dat is niet automatisch uw partner. Steeds meer mensen kiezen voor het opstellen van een levenstestament.

In een levenstestament legt u vast hoe u wilt dat uw zaken worden geregeld als u dat zelf niet meer kan. Bijvoorbeeld wie medische beslissingen neemt, wie uw financiën beheert, wie er voor uw minderjarige kinderen zorgt en wie namens u mag handelen binnen uw eigen onderneming. In begrijpelijke taal leggen we u graag uit wat de mogelijkheden zijn. Levenstestamenten worden bewaard in het Centraal Levenstestamenten-register.

Wat is het verschil tussen een testament en levenstestament?

In een testament legt u vast wat er met uw nalatenschap moet gebeuren na uw overlijden. Een levenstestament regelt wie er namens u mag handelen tijdens uw leven als u dat zelf niet meer kunt nadat u wilsonbekwaam bent geworden na een ongeluk of ziekte.

Wanneer heb ik een levenstestament nodig?

Het is altijd verstandig om een levenstestament op te stellen. Of u jong bent of oud: er is altijd een kans aanwezig dat u onverwacht wilsonbekwaam raakt. Ook als u geen huis heeft of altijd medisch behandeld wil worden, is het een geruststellende gedachte dat u alles goed hebt geregeld en zo zelf de regie over uw leven behoudt.

Wat kost het opstellen van een levenstestament?

Het opstellen van een levenstestament is maatwerk. De kosten hangen af van uw wensen en de notaris. De adviseurs van Erfrechtplanning komen vrijblijvend bij u langs om alle mogelijkheden met u door te nemen. Deze afspraak kost u niks en verplicht u tot niks. Door de samenwerking met diverse notarissen in heel Nederland bent u verzekerd van een kwalitatief goed levenstestament tegen een scherpe prijs.

Wat mag een gevolmachtigde regelen?

U bepaalt zelf welke zaken uw gevolmachtigde mag regelen. Bijvoorbeeld uitsluitend normale betalingen doen, ook uw inkomstenbelasting verzorgen of uit uw naam schenkingen doen.   De adviseurs van Erfrechtplanning adviseren u graag over alle mogelijkheden.

Wie mag medische beslissingen nemen voor mij?

Zonder medische volmacht mag niemand voor u beslissen. Ook uw echtgenoot of kinderen niet. Voor het starten of staken van een behandeling, hebben artsen in Nederland altijd uw toestemming nodig. Of de toestemming van uw gevolmachtigde. Wie die beslissing namens u mag nemen als u dat zelf niet meer kan doen, legt u vast in een levenstestament.

Wat regelt een medische volmacht?

In de medische volmacht geeft u aan wie de gemachtigde is en wat uw wensen zijn op het gebied van medische zaken, zoals het starten of staken van een medische behandeling of euthanasie.

Wie is de baas van uw onderneming als u geen eigen baas meer kunt zijn?

Als u een eigen onderneming heeft, is het verstandig in een levenstestament vast te leggen wie namens u mag handelen in uw onderneming als u zelf geen beslissingen meer kan nemen en wanneer deze bevoegdheid ingaat.

Mag ik meerdere gevolmachtigden benoemen?

Een volmacht brengt vergaande bevoegdheden met zich mee. Een gevolmachtigde zou bijvoorbeeld uw huis kunnen verkopen. U moet uw gevolmachtigde dus voor meer dan 100% vertrouwen en niet iedereen wil die volledige verantwoordelijkheid nemen. Het is mogelijk meerdere gevolmachtigden te benoemen. Zij kunnen elkaar aflossen in de taken en verantwoordelijkheden en er is een mate van onderlinge controle.

De hervorming van het erfrecht wordt uitgesteld

De hervorming van het erfrecht wordt uitgesteld

14 juli 2023

De recente val van het Nederlandse kabinet heeft talloze onvoltooide agenda's en beleidskwesties op de lange baan geschoven. Een van de meest betwiste daarvan was de hervorming van de legitieme portie in het erfrecht, voorgesteld door Minister Weerwind. Met de politieke verschuiving wordt deze controversiële discussie nu voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Afschaffing van de erf-en schenkbelasting?

Afschaffing van de erf-en schenkbelasting?

10 juli 2023

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft net een opmerkelijk idee naar voren gebracht. Stoppen met de erf- en schenkbelasting en beginnen met een geheel nieuwe manier van belasting heffen. Volgens de OESO zou dit niet alleen een positieve klap kunnen zijn voor de wereldwijde economieën, maar zou het ook kunnen helpen bij het rechttrekken van de sociale ongelijkheid.

Minister houdt vast aan vormvoorschriften

Minister houdt vast aan vormvoorschriften

6 juli 2023

In een recente verklaring heeft de Minister van Justitie bevestigd dat hij vasthoudt aan de bestaande vormvoorschriften voor de geldigheid van een testament in Nederland. Ondanks groeiende discussies rondom het mogelijk versoepelen van de voorschriften, blijft de Minister standvastig in zijn standpunt dat de huidige regels cruciaal zijn voor het handhaven van de integriteit en de geldigheid van dergelijke belangrijke documenten.

Hadden we maar eerder gehoord van een levenstestament

De woonboerderij van mijn ouders staat al jaren te koop nadat mijn vader onverwacht wilsonbekwaam was geraakt na een beroerte. Als we eerder hadden gehoord wat een levenstestament is, had het ons veel hoofdzorgen kunnen schelen.

Waardevol sparren

Het sparren met de adviseur over de totstandkoming van onze levenstestamenten was waardevol. We hebben de juiste beslissingen kunnen nemen. Het zijn geen zaken waarover ik sta te springen om mee bezig te zijn, maar het is een geruststellend idee dat het nu goed is geregeld.

Copyright © Erfrechtplanning  |  Website: Pencilblocks  |  Webdesign: Pencilpoint - creatief in vorm & inhoud