Levenstestament

De regie op uw eigen leven houden. Dat is toch ook wat u wilt? Maar wat gebeurt er als u niet meer zelfstandig kunt beslissen over uw eigen leven? Door een ziekte of ongeval kunt u op elk moment in uw leven onverwacht wilsonbekwaam raken. Wie neemt dan namens u de belangrijke beslissingen? Dat is niet automatisch uw partner. Steeds meer mensen kiezen voor het opstellen van een levenstestament.

In een levenstestament legt u vast hoe u wilt dat uw zaken worden geregeld als u dat zelf niet meer kan. Bijvoorbeeld wie medische beslissingen neemt, wie uw financiën beheert, wie er voor uw minderjarige kinderen zorgt en wie namens u mag handelen binnen uw eigen onderneming. In begrijpelijke taal leggen we u graag uit wat de mogelijkheden zijn. Levenstestamenten worden bewaard in het Centraal Levenstestamenten-register.

Wat is het verschil tussen een testament en levenstestament?

In een testament legt u vast wat er met uw nalatenschap moet gebeuren na uw overlijden. Een levenstestament regelt wie er namens u mag handelen tijdens uw leven als u dat zelf niet meer kunt nadat u wilsonbekwaam bent geworden na een ongeluk of ziekte.

Wanneer heb ik een levenstestament nodig?

Het is altijd verstandig om een levenstestament op te stellen. Of u jong bent of oud: er is altijd een kans aanwezig dat u onverwacht wilsonbekwaam raakt. Ook als u geen huis heeft of altijd medisch behandeld wil worden, is het een geruststellende gedachte dat u alles goed hebt geregeld en zo zelf de regie over uw leven behoudt.

Wat kost het opstellen van een levenstestament?

Het opstellen van een levenstestament is maatwerk. De kosten hangen af van uw wensen en de notaris. De adviseurs van Erfrechtplanning komen vrijblijvend bij u langs om alle mogelijkheden met u door te nemen. Deze afspraak kost u niks en verplicht u tot niks. Door de samenwerking met diverse notarissen in heel Nederland bent u verzekerd van een kwalitatief goed levenstestament tegen een scherpe prijs.

Wat mag een gevolmachtigde regelen?

U bepaalt zelf welke zaken uw gevolmachtigde mag regelen. Bijvoorbeeld uitsluitend normale betalingen doen, ook uw inkomstenbelasting verzorgen of uit uw naam schenkingen doen.   De adviseurs van Erfrechtplanning adviseren u graag over alle mogelijkheden.

Wie mag medische beslissingen nemen voor mij?

Zonder medische volmacht mag niemand voor u beslissen. Ook uw echtgenoot of kinderen niet. Voor het starten of staken van een behandeling, hebben artsen in Nederland altijd uw toestemming nodig. Of de toestemming van uw gevolmachtigde. Wie die beslissing namens u mag nemen als u dat zelf niet meer kan doen, legt u vast in een levenstestament.

Wat regelt een medische volmacht?

In de medische volmacht geeft u aan wie de gemachtigde is en wat uw wensen zijn op het gebied van medische zaken, zoals het starten of staken van een medische behandeling of euthanasie.

Wie is de baas van uw onderneming als u geen eigen baas meer kunt zijn?

Als u een eigen onderneming heeft, is het verstandig in een levenstestament vast te leggen wie namens u mag handelen in uw onderneming als u zelf geen beslissingen meer kan nemen en wanneer deze bevoegdheid ingaat.

Mag ik meerdere gevolmachtigden benoemen?

Een volmacht brengt vergaande bevoegdheden met zich mee. Een gevolmachtigde zou bijvoorbeeld uw huis kunnen verkopen. U moet uw gevolmachtigde dus voor meer dan 100% vertrouwen en niet iedereen wil die volledige verantwoordelijkheid nemen. Het is mogelijk meerdere gevolmachtigden te benoemen. Zij kunnen elkaar aflossen in de taken en verantwoordelijkheden en er is een mate van onderlinge controle.

op papier schenken

Op papier schenken

5 januari 2024

Om erfbelasting te besparen schenken ouders vaak jaarlijks op papier aan hun kinderen. De gift is bijna altijd gelijk aan het voor dat kalenderjaar van schenkbelasting vrijgestelde bedrag. Onderlinge afspraken worden vastgelegd door de notaris om ervoor te zorgen dat er geen conflict ontstaat met de Belastinginspecteur.

Valt er nog iets te jubelen

Valt er nog iets te Jubelen?

21 december 2023

Traditiegetrouw krijgen notarissen in december veel vragen over schenkingen. (Groot)ouders willen weten hoe ze hun (klein)kinderen belastingvrij geld kunnen geven. Ook ooms en tantes willen in sommige gevallen hun neven of nichten sponsoren.

Hadden we maar eerder gehoord van een levenstestament

De woonboerderij van mijn ouders staat al jaren te koop nadat mijn vader onverwacht wilsonbekwaam was geraakt na een beroerte. Als we eerder hadden gehoord wat een levenstestament is, had het ons veel hoofdzorgen kunnen schelen.

Waardevol sparren

Het sparren met de adviseur over de totstandkoming van onze levenstestamenten was waardevol. We hebben de juiste beslissingen kunnen nemen. Het zijn geen zaken waarover ik sta te springen om mee bezig te zijn, maar het is een geruststellend idee dat het nu goed is geregeld.

Copyright © Erfrechtplanning  |  Website: Pencilblocks  |  Webdesign: Pencilpoint - creatief in vorm & inhoud